Geen foto

Belangrijke Pictische nederzetting opgegraven in Schotland

De contouren van de gebouwen die zijn opgegraven. Beeld University of AberdeenEen opgraving in het Schotse dorpje Rhynie heeft een verstevigde nederzetting uit de middeleeuwen blootgelegd. Volgens de archeologen zijn er belangrijke voorwerpen gevonden en was de locatie een zetel van politieke macht en invloed voor de Picten.

Bij de site van acht symboolstenen in Rhynie zijn scherven van Romeins keramiek gevonden. De vondst werd gedaan onder leiding van Gordon Noble van de universiteit van Aberdeen en Meggen Gondek van de universiteit van Chester tijdens het Rhynie Environs Archaeological Project (REAP).

Tussen 400 en 900 na Christus werden de Picten één van de meest machtige politieke groepen in wat nu Schotland is. Toch zijn er weinig tot geen historische of archeologische documenten die dit bewijzen. De opgraving bij de ingekerfde stenen, die ergens tussen de 19e en 20e eeuw zijn gevonden ten zuiden van Rhynie, zou hier verandering in moeten brengen.

Pictische symboolstenen

De Craw Stane, één van de symboolstenen in Rhynie. Beeld Ray BerryDe stenen zijn door de Picten achtergelaten en bieden veel informatie over hun identiteit, geloof en levensstijl. Althans, dat is wat de onderzoekers geloven. De inkervingen op de stenen zijn namelijk nog niet vertaald, omdat er nog weinig tijd in is gestoken. De opgraving van het team van REAP is dan ook de grootste tot nu toe.

Het team vond verbrand materiaal, steen, keramiek, metaalwerk, glas en dierenbotten. Deze werden gevonden in een systeem van verdedigingen voor een nederzetting. “De meest bijzondere vondsten waren grote fragmenten van een Romeinse amfoor die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt,” aldus Gondek.

Zetel van macht

Het glas dat werd gevonden, wat geïdentificeerd is als een drinkschaal uit de 6e of 7e eeuw, zowel als twee bronzen pinnen en twee kralen van amber duiden aan dat het een plek van enige status was. Volgens Noble is zo’n vondst nog nooit gedaan in het noorden van Groot-Brittannië.

“De type voorwerpen die we blootlegden in Rhynie zijn alleen nog maar in meer koninklijke centra gevonden zoals Tintangel in Cornwall en Cadbury Castle in Somerset,” aldus Noble. Ook duidt hij aan dat Rhynie en omgeving veel belangrijker moet zijn geweest in middeleeuws Schotland dan aanvankelijk werd gedacht.

De verdedigingen die tegelijkertijd werden opgegraven, bestaan uit twee diepe loopgraven, een massief houten palisade en restanten van houten gebouwen. Alle vondsten samen kunnen veel informatie over de wisselingen van macht en het verloop van handel indertijd weergeven. “We moeten gewoon blijven graven om meer te weten te komen,” aldus Noble.

Bron: Past Horizons

Meer lezen