Babyloniërs berekenden baan Jupiter al voor de jaartelling

Aanvankelijk werd aangenomen dat deze kennis pas in de 14e eeuw werd opgedaan. De Babyloniërs waren echter eerder. Dat blijkt uit een met spijkerschrift beschreven tablet. 

Het tablet werd beschreven rond 350 jaar tot 50 jaar voor Christus. De plak is al lang in het bezit van het British Museum in Londen. Nu wist wetenschapshistoricus Mathieu Ossendrijver eindelijk de tekst te ontcijferen. Het blijkt dat de spijkerschriftschrijver verhaal deed over hoe de planeet Jupiter te volgen. De schrijver blijkt een handleiding tot het volgen van de planeet Jupiter in de tablet te hebben gebeiteld.

Babyloniërs waren bedreven sterrenkijkers

Het is al langer bekend dat de Babyloniërs bedreven sterrenkijkers en wiskundigen waren. Van 400 tot 200 jaar voor Christus berekenden ze al horoscopen en sterrenbeelden. De sterren en de aarde waren volgens hen verbonden. Zo werd door de planeten te volgen de prijs van het graan, de dood van de koning of het weer voorspeld.

Integraal rekenen

Jupiter trekt met een wisselende snelheid langs de hemel. Door het gevonden tablet werd duidelijk dat ze via integraal rekenen de curve van de planeet konden vaststellen, waardoor men wist hoe ver de planeet zich had verplaatst. Ossendrijver stelt dat de Babyloniërs dit waarschijnlijk voor de lol berekenden. Ze waren geïntrigeerd door getallen en het daarmee beschrijven van de natuur.

Bronnen:

www.volkskrant.nl

www.livescience.com

Afbeelding:

Wikimedia voorbeeld spijkerschrift

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's