Geen foto

Azteekse gedenkstenen gevonden in Mexico-Stad

Ruïnes van de Templo MayorArcheologen in Mexico-Stad hebben verscheidene gedenkstenen gevonden die mogelijk meer dan 500 jaar oud zijn. De vondst werd gedaan op de Templo Mayor, het vroegere religieuze centrum van de Azteekse stad Tenochtitlán.  Elders in de stad deed een ander team archeologen een ontdekking die mogelijk nog van veel groter historisch  belang is.

In totaal werden er rond de Templo Mayor maar liefst 23 gedenkstenen van Azteekse afkomst aangetroffen. Op het gesteente staan onder meer afbeeldingen van krijgers, slangen en gevangenen. Mogelijk zijn deze beeltenissen verwijzingen naar de Azteekse oorlogsgod Huitzilopochtli.

Het is de eerste keer dat er gedenkstenen aangetroffen worden op het complex van de Templo Mayor. Archeoloog Raúl Barrera hoopt dan ook dat de stenen nieuwe inzichten kunnen geven in de cultuur van de Azteken.

Woonwijk

Elders in Mexico-Stad deed een ander team archeologen eveneens een belangrijke ontdekking. In de wijk Amecameca in het oosten van de stad vonden zij de restanten van een oude woonwijk. Hoewel de overblijfselen, een paar muren van klei en hout, in eerste instantie niet indrukwekkend lijken, zijn de archeologen toch zeer blij met de vondst. “Juist het feit dat dit een woonwijk was, en geen ceremoniële of religieuze plek, maakt dit zo bijzonder”, aldus historicus Felipe Echenique.

Tot op heden is namelijk niet veel bekend over de vroegere woon- en leefomstandigheden van de bevolking van Mexico-Stad. Daarnaast zijn de resten mogelijk afkomstig van de beschaving die daar voor de Azteken woonde, een cultuur waar eveneens nog weinig over bekend is. De archeologen zeggen echter nog meer tijd nodig te hebben voordat zij definitieve conclusies kunnen trekken.

Bron: nu.nl en de Columbus Dispatch

Meer lezen

Landen

Thema's