Geen foto

Azteeks crematieplatform ontdekt in Mexico

Mogelijk is dit de 'cuauhxicalco', de ceremoniële crematieplaats van de Azteken.Onderzoekers hebben bij opgravingen bij de Templo Mayor in de buurt van Mexico-stad een Azteeks bouwwerk gevonden. Archeoloog Raul Barrera vermoedt dat het gaat om de ‘cuauhxicalco’, het platform waarop de Azteekse heersers na hun dood werden gecremeerd. 

Al ruim vijf jaar wordt er gewerkt aan de opgravingen bij Templo Mayor, de plek die ooit het spirituele centrum van het Azteekse rijk vormde. Tijdens het onderzoek werden er op deze locatie al twee piramides en een aantal kleinere gebouwen blootgelegd. Gisteren maakten de onderzoekers bekend dat ze nu waarschijnlijk ook de ‘cuauhxicalco’, de ceremoniële crematieplaats van de Azteken, hebben gevonden. 

De vondst betreft een ronde, stenen verhoging van ongeveer vijftien meter breed. Het platform is voorzien van maar liefst negentien slangenkoppen, ieder ongeveer een halve meter lang. Archeologen vermoeden dat het bouwwerk ergens rond 1469 na Christus is aangelegd. Waarschijnlijk deed het niet alleen dienst als crematieplaats voor de Azteekse heersers, maar werd het ook gebruikt bij andere offerrituelen. In de buurt van het platform zijn namelijk een groot aantal schelpen, potten en dierlijke resten aangetroffen.

Archeologen hopen bij verdere opgravingen in de buurt van de crematieplaats ook nog een keizerlijke tombe aan te treffen. Mochten zij daarin slagen dan zou die vondst van groot archeologisch belang zijn, want tot op heden is er nog nooit een rustplaats van een Azteekse heerser teruggevonden.

Bron: CBS News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's