Geen foto

Archeoloog beweert tempel Griekse god te vinden

Volgens Ovcharov toont het fragment aan dat de tempel van Dionysos daar stond.De Bulgarische archeoloog Nikolay Ovcharov claimt de tempel van de Griekse god Dionysos gevonden te hebben na de vondst van een marmeren reliëf waarop het Thracishe paard te zien is. Dit voorwerp is gevonden in de eeuwenoude Thracische stad Perperikon, waar Ovcharov al veel vondsten heeft gedaan.

“Het marmeren reliëf van het Thracische paard dat we gevonden hebben tijdens de opgravingen bewijzen dat er een heiligdom in Perperikon was,” aldus Ovcharov tijdens een conferentie op dinsdag. Het Thracische paard is een terugkerend motief in de mythologie van de Romeinse era en zou volgens de archeoloog de personificatie van de goden zijn. Dionysos, ook wel Sabazios in de Thracische mythologie, zou een oppergod zijn geweest in het Thracische Rijk.

“Deze tempel was zo bekend als de tempel van Apollo in Delphi,” vertelt Ovcharov. “Twee Romeinse historici schrijven ook over deze tempel, maar geven niet aan dat het in het Rodopegebergte lag. Mijn hypothese is dat dit de tempel van Dionysos is.”

Ovcharov is sinds een aantal jaar bezig met opgravingen in de heilige stad Perperikon, gelegen in het Rodopegebergte in Bulgarije. Door zijn vondsten wordt steeds meer geloofd dat dit niet alleen in de klassieke oudheid een cruciaal stedelijk centrum is geweest, maar ook tijdens de Middeleeuwen, het Byzantische Rijk en het eerste en tweede Bulgaarse Rijk.

“We weten dat er 7.000 jaar geleden een stenen heiligdom van de zonnecultus in Perperikon was,” legt de archeoloog uit. “We hebben daar afbeeldingen van gezien op keramiek afkomstig van de Steentijd.” Eén van de gevonden altaren is zelfs drie meter hoog en heeft daar 2.000 jaar gestaan, totdat het Christendom daar werd geadopteerd.

“Er bestaan veel twijfels over deze plek, maar er is geen twijfel over mogelijk dat dit een heiligdom was,” concludeert Ovcharov.

Bron: novinite.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's