Geen foto

Archeologische werkzaamheden Paardenmarkt afgerond

De archeologische vondsten van de Paardenmarkt zijn vereeuwigd in de bestrating.De werkzaamheden aan de Paardenmarkt in Alkmaar zijn officieel afgerond. Het archeologisch onderzoek is gedaan, het vervangen van de kabels en leidingen voltooid en de contouren van twintig graven zijn weergegeven in de opnieuw aangelegde bestrating.

Het terugplaatsen van de bomen op de Paardenmarkt symboliseerde het einde van de werkzaamheden. Morgen om 15:00 uur opent het Alkmaarse college van burgermeester en wethouders officieel het plein. Begin volgend jaar worden er nog natuurstenen herdenkplaten en een lichtmast geplaatst.

In de zomer van 2010 werd er een kerkhof opgegraven op de locatie van het oude Minderbroederklooster, dat daar van 1448 tot 1537 had gestaan. Sindsdien was de Paardenmarkt afgesloten. Nabij werden ook massagraven gevonden uit de tijd van de Spaanse belegering, een silhouet van een begraving uit de ijzertijd en een stuk historische bestrating.

Archeologische vereeuwiging

Voordat de herdenkplaten voor de twee massagraven en het lijksilhouet uit de ijzertijd erin komen, zijn de counteren van twintig graven weergegeven met behulp van zwarte klinkers. Ook de monsterbaan, waar de Paardenmarkt zijn naam aan ontleend, en de gevonden waterputten en muur krijgen een plekje in de nieuwe bestrating.

“Het is goed om te zien dat de archeologische ontdekkingen, die een grote betekenis hebben voor de historie van Alkmaar, terugkomen in de bestrating,” aldus projectwethouder Victor Kloos. “Zo brengen we oud en nieuw samen, want naast deze bijzondere bestrating liggen er ook elektriciteitvoorzieningen, waardoor het plein in de toekomst gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de zaterdagmarkt, kermis en andere evenementen in de stad.”

Tijdens de opening van het plein wordt ook de openluchtexpositie ‘Down’s Upside’ gehouden. Dit is een expositie van veertig portretten van kinderen met het Downsyndroom, met als doel aandacht te vragen voor de kinderen en hun schoonheid weer te geven. Kijk hier voor meer informatie over de expositie.

Bron: Dichtbij.nl

Meer lezen
Landen