Archeologische waarde wordt in kaart gebracht

De toekomstige hoogwatergeulen van Ooijen en Wanssum (in Limburg) worden onderzocht op archeologische sporen. Een deel daarvan is al in het najaar van 2014 onderzocht, maar heeft te weinig nuttige informatie opgeleverd om een volledig beeld te krijgen van de archeologische waarde van het gebied.

Proefsleuvenonderzoek

Er vindt nu een waarderend proefsleuvenonderzoek plaats waardoor kansrijke locaties waar archeologie kan zitten aan het licht komen. Proefsleuven moeten uitsluitsel geven of de locatie inderdaad voor de archeologie waardevol is. De resultaten van het onderzoek zijn de basis voor de besluitvorming van de Provincie Limburg, de vindplaats wordt ofwel vrijgegeven of is behoudenswaardig.

Archeologische sporen

Dat laatste leidt tot het laten zitten van de archeologische sporen of er vindt een opgraving plaats. Bij onduidelijkheid vanwege moeilijk te lokaliseren gegevens vinden graafwerkzaamheden plaats onder archeologische begeleiding.
Het waarderend proefsleuvenonderzoek duurt ongeveer drie tot vier weken.

Archeologische waarde

Onderzoekers troffen een soort zandrug aan. Op dit soort plekken verbleven de mensen in de Steentijd, maar misschien zaten de eerste landbouwers er ook. Hebben er mensen gewoond, of is er alleen geakkerd? Grondsporen - verkleuringen in de grond - kunnen meer informatie geven over hoe het landschap er toen uitzag en duidelijkheid geven over de archeologische waarde van het gebied.

www.ooijen-wanssum.nl/

Meer lezen
Landen