Archeologische voorwerpen uit elke historische periode op Britse site
Er is een nieuw onderzoek gestart naar de opgegraven voorwerpen van de archeologische site Udal op het Schotse eiland North Uist. Bij deze opgravingen werden tussen 1963 en 1995 voorwerpen gevonden uit vrijwel elke periode tussen de nieuwe steentijd en de 20e eeuw.
De archeologie op het eiland biedt volgens de onderzoekers een ‘ongebroken tijdslijn’ van bewoning in de nieuwe steentijd, bronstijd, ijzertijd, Vikingtijd, middeleeuwen en moderne tijd. Een deel van de vondsten werd bijzonder goed geconserveerd omdat het begraven lag onder door stuifzand gecreëerde duinen. De voorwerpen werden indertijd opgegraven door archeoloog Ian Crawford.
De vondsten uit de steentijd betreffen een reeks stenen waarvan één rechtop stond en een diepe schacht waarin kwartsstenen werden gevonden. De stenen waren bovendien bedekt door de wervelbotten van een walvis. Uit de bronstijd werd een skelet gevonden en uit de ijzertijd een stuk metaalwerk. Verder werden de overblijfselen van huizen gevonden, tevens uit de ijzertijd. De huizen werden door de archeologen ‘Jelly Baby huizen’ genoemd, omdat ze dezelfde vorm hebben als het gelijknamige snoepgoed.
Ook werd er een typisch Viking langhuis gevonden, naast bewijs van bewoning vanaf begin 17e eeuw tot aan de 19e eeuw. Een vondst uit de 20e eeuw kwam aan het licht in de vorm van een zaagpit waarin vernielde boten in stukken werden gezaagd. Vanwege deze schat aan vondsten wordt de site als één van de belangrijkste archeologische sites in de wereld beschouwd.
De beheerder van de vondsten, de lokale autoriteit genaamd Comhairle nan Eilean Siar, heeft nu 85.000 pond ontvangen om nader onderzoek te doen naar de voorwerpen. Het geld zal mogelijk ook gebruikt worden om een archeologisch centrum te bouwen op North Uist. “De lokale bevolking wacht al 50 jaar om te leren wat er onder de duinen is gevonden en om de vondsten met eigen ogen te bekijken,” aldus raadslid Archie Campbell.
Bron: BBC News