Duitsland heeft 45 archeologische voorwerpen teruggegeven aan Irak.

Archeologische vondsten terug naar Irak

Duitsland heeft 45 archeologische voorwerpen teruggegeven aan Irak.Duitsland heeft afgelopen maandag 45 archeologische artefacten teruggegeven aan Irak. De voorwerpen, waaronder een gouden potje van 6.500 jaar oud en van Sumerische oorsprong, werden in 2003 uit musea en van archeologische sites gestolen tijdens de oorlog tussen de VS en Saddam Hoessein.

De 45 voorwerpen zijn maar enkele van de duizenden die verloren zijn gegaan tijdens de Irak Oorlog. Er zitten  enkele bijzondere artefacten tussen, waaronder een bronzen bijlhoofd, kleien tabletten met spijkerschrift, een steen van een Assyrisch paleis en het Sumerische potje.

De voorwerpen werden te koop aangeboden op Duitse veilingen, tot de politie ingreep. De voorwerpen werden vervolgens overhandigd aan Irak. Volgens een Duitse wet moet namelijk elk voorwerp dat na 1990 uit Irak is gehaald, teruggegeven worden.

Hoeveel voorwerpen er uit de musea zijn gestolen, is onbekend. Volgens de directeur van het Irakese Nationale Museum missen er nog meer dan tienduizend voorwerpen van  zijn museum. Ook zijn er talloze voorwerpen van archeologische sites verdwenen sinds de oorlog. Ook zijn archeologische sites leeggeroofd.

Mesopotamië

Afgelopen september werd al het hoofdloze standbeeld van een Sumerische koning gevonden, naast ruim vijfhonderd andere vondsten. Twee weken later werden er nog zeshonderd gevonden. “ In de komende maanden gaan we Irakese voorwerpen terughalen uit Engeland, de Verenigde Staten en Canada,” aldus Abbas al-Quraishi, hoofd van de Irakese artefactenopsporingsdienst. “We zullen de antieke oudheden van Irak volgen waar ze ook heengaan.”

Irak ligt in het gebied dat in de Oudheid Mesopotamië werd genoemd. Archeologen zien dit gebied als de kern van beschaving vanwege de belangrijke historische ontwikkelingen die er vroeger plaatsvonden, zoals landbouw, wettenleer en de uitvinding van het wiel. 

Bron: Al Arabiya News

Meer lezen

Landen