Geen foto

Archeologische vondst onthult angst voor zombies

De vondst zou uitwijzen dat de angst voor de levende doden al veel langer speeltTijdens opgravingen tussen 2005 en 2009 werden 137 skeletten opgegraven. Twee van deze skeletten werden 1.300 jaar geleden begraven met stenen in hun monden om te voorkomen dat ze van hun graven zouden herrijzen.

Deze theorie is verwerkt in een documentaire gemaakt door een aantal archeologen. De stenen zouden ervoor gezorgd moeten hebben dat de lijken niet veranderden in ‘revenants’, een soort geesten die terugkeerden om rond de levenden te spoken. De skeletten dateren uit ca. 700 na Christus, nog lang voordat vampieren bekend werden in de Europese folklore.

De 137 skeletten werden opgegraven bij een archeologische locatie in de Ierse plaats Knockvicar, wat tevens de vroegere woonplaats was van de Hollywood-legende Maureen O’ Sullivan (bekend van haar rol als Jane in de eerste Tarzan films). De 137 skeletten waren onderdeel van een enorme begraafplaats met ruim 3.000 graven, op elkaar gestapeld over de eeuwen heen.

Chris Read, hoofd van Applied Archaeology bij Sligo, Institute of Technology, dacht tijdens de opgravingen dat ze een begraafplaats van slachtoffers van de pest hadden gevonden. Dat idee werd later verworpen toen de botten van twee mannen, die naast elkaar lagen, werden gedateerd op 700 jaar voor Christus.

“Eén van hen lag zo dat hij recht naar boven keek en er was opzettelijk een grote, zwarte steen in zijn mond gestoken, terwijl de andere zijwaarts keek en een nog grotere steen in zijn mond had die er zo hard in was gestoken dat de kaken bijna waren ontwricht,” aldus Read.

Dit was een traditie uit de Ierse folklore uit vrees voor zombies. Het wordt tevens gesuggereerd dat Bram Stoker de inspiratie voor zijn Dracula-verhalen niet uit een Romaans sprookje haalde, maar baseerde op een Ierse legende. Die legende zou het verhaal vertellen over een kwaadaardig opperhoofd die drie keer gedood moest worden nadat hij terugkeerde op zoek naar een schaal bloed om zichzelf levende te houden.

De documentaire wordt deze week op de Britse televisie uitgezonden - ‘Mysteries of the Vampire Skeletons: Revealed’ op Channel 5 - en volgend jaar op National Geographic.

Bron: Irish Examiner

Meer lezen
Landen