Geen foto

Archeologische site Orkney mogelijk belangrijker dan Stonehenge

Op de muren van de gevonden gebouwen zijn muurschilderingen gevonden.De archeologen die een vijfduizend jaar oud tempelcomplex hebben blootgelegd op de Orkney-eilanden  beweren dat de site belangrijker kan zijn dan het megalithische monument Stonehenge. De gebouwen op de site zijn ruim zevenhonderd jaar ouder dan Stonehenge en kennen bovendien de oudste muurschilderingen ooit gevonden in Groot-Brittannië.

De site, genaamd de Ness of Brodgar, werd door de BBC2 documentaire A History of Ancient Britain onder de loep genomen. Op de locatie zijn inmiddels veertien gebouwen uit de steentijd opgegraven, hoewel geofysisch apparatuur in totaal honderd gebouwen heeft herkend. De archeologen denken daarom dat het een neolithisch tempelcomplex is.

Tot nu toe werd Stonehenge als het centrum van de neolithische cultuur gezien. Er werden echter rode zigzaggende lijnen gevonden op de binnenmuren van sommige gebouwen op de site in Orkney, wat de archeologen doet geloven dat het een neolithische vorm van kunst is. Stonehenge zou er daarom een concurrent bij hebben gekregen voor de titel van cultureel centrum uit de steentijd.

De vondst op Orkney zal tot nieuwe inzichten leiden volgens archeologen.“De opgraving van een enorm netwerk van gebouwen in Orkney stelt ons in staat om een complete wereld van de steentijd te doen herleven,” aldus BBC2 presentator Neil Oliver. “Het opent een raam naar de mysteries van de neolithische religie.”

Experts geven aan dat de vondst nieuwe inzichten zal leveren in de gewoonten en ideeën van neolithische mensen. Professor Mark Edmonds van de universiteit van York beschrijft de locatie als een ‘site van internationaal belang’. De archeologen beweren dat nog maar tien procent van de site is opgegraven. Het zou decennia kunnen duren voordat alles opgegraven en geanalyseerd is.

Bron: Daily Mail

Meer lezen