De circumvallatielinie is duidelijk zichtbaar om de stad heen.

Archeologische opgraving legt Hollandse Schans bloot

De circumvallatielinie is duidelijk zichtbaar om de stad heen.Archeologen hebben afgelopen maandagochtend een stuk gracht blootgelegd. Het bleek een onderdeel van de Hollandse Schans te zijn, een gracht van ruim zeven meter lang die stamt uit de tijd van het Beleg van Grol in 1627. De gracht bevindt zich bij de kruising Deventer Kunstweg en de Huurninkallee/Ruiterweg.

De opgraving werd uitgevoerd door het bedrijf Archaeological Research & Consultancy (ACR) in opdracht van de gemeente Berkelland. Op de locatie zal nieuwbouw komen te staan. De opgraving wordt door het bedrijf in kaart gebracht.

De Schans is onderdeel van de circumvallatielinie, een verdedigingswerk dat werd gebouwd door belegeraars van een stad. De linie bestaat uit 35 bouwkundige elementen, waaronder redoutes (kleine schansen) en kwartieren met verbindende liniedijken en schootsvelden. Hoewel deze techniek al door Julius Caesar werd gebruikt in 52 voor Christus, werden zulke linies in Europa pas tijdens de Tachtigjarige Oorlog voor het eerst gebouwd.

Deze linie loopt om de stad Groenlo. Het bouwwerk was een belangrijk onderdeel van het Beleg van Grol (later Groenlo) in 1627 door Frederik Hendrik. De vondst van De Hollandse Schans was dan ook niet onverwacht. Het is een vierhoekige schans van 125 vierkante meter. De wal was 3,6 meter hoog en de gracht 1,8 meter diep.

De Schans bewaakte de weg naar Zutphen en Deventer. De restanten zijn gedeeltelijk afgegraven ten behoeve van zandwinning. Tijdens de opgraving zouden er ook enkele kanonskogels zijn gevonden.

Bron: Streekgids

Meer lezen