Archeologiecollege op 5 februari - Vondsten uit het water

Archeologiecollege - Vondsten uit het water

Archeologiecollege op 5 februari - Vondsten uit het water Op woensdag 5 februari organiseert de provincie Noord-Holland een college over onderwaterarcheologie. Drie specialisten vertellen over bijzondere vondsten uit het water: scheepswrakken, verdronken dorpen en fossiele zoogdieren die gevonden zijn in de Noordzee. Het college begint om 19.00 uur met een korte welkom door gedeputeerde Elvira Sweet en vindt plaats in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via de website van Huis van Hilde. Toegang is gratis.

Vondsten uit het water

Noord-Holland heeft altijd een bijzondere band gehad met water. Maar wie verder kijkt en graaft komt er achter dat het water het Noord-Hollands landschap door de eeuwen heen drastisch heeft veranderd. In Huis van Hilde, archeologiecentrum Noord-Holland, zijn vanaf eind 2014 veel vondsten uit het water te zien.

Resultaten onderzoek maritieme archeologie

Michiel Bartels (gemeentelijk archeoloog Hoorn) presenteert op 5 februari de eerste resultaten van onderzoek naar scheepswrakken, resten van oude dijken, verdronken dorpen, bommenwerpers en jachtvliegtuigen en kastelen op de bodem van de Zuiderzee.

Benno van Tilburg is Hoofd Scheepsarcheologie bij de RCE en vertelt over een paar prachtige kano’s van wel 5.000 jaar oud die in het Archeologisch Depot van Noord-Holland liggen. Wat is het verhaal achter deze kano’s en hoe bewaar je deze voor toekomstige generaties?

Dick Mol is amateur-paleontoloog en zal voor het eerst vele steentijd artefacten tonen, waaronder prachtige vuistbijlen, die afkomstig zijn uit de Noordzee. Enkele van de vindplaatsen zijn met enige zekerheid als een site aan te merken, een woonplaats van Neanderthalers daar waar nu de Noordzee is.

Programma

  • 18:45: Inloop
  • 19:00: Welkom door Elvira Sweet, Gedeputeerde Cultuur Noord-Holland
  • 19:15 – 20:00: Michiel Bartels – Archeologie in de Zuiderzee
  • 20:00 – 20:45: Benno van Tilburg – Kano’s van Noord-Holland
  • 20:45 – 21:30: Dick Mol – Fossiele Zoogdieren uit de Noordzee
  • 21:30 – 22:00: Afsluiting

Locatie: Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 te Haarlem

Aanmelden kan via de website van Huis van Hilde. Het hoorcollege is een samenwerking van de Provincie Noord-Holland en Trilithon (Studievereniging Archeologie & prehistorie Universiteit van Amsterdam).

Meer lezen