Archeologen ontdekken dorp maori

Een aantal van de opgegraven voorwerpen

Archeologen zijn een 14e eeuws Maoridorp op het spoor in Nieuw Zeeland

Bij Gisborne in Nieuw Zeeland zijn archeologen waarschijnlijk de resten van een 14e eeuws dorp van de Maori op het spoor. Een bijzondere vondst, want tot nu toe is er weinig bekend over de vroege geschiedenis van deze regio. Het dorp zelf is nog niet gevonden, maar de hoeveelheid vondsten is zo groot, dat de archeologen vermoeden dat een dorpje niet ver weg kan zijn.

Aan de rand van een oude rivierbedding troffen archeologen van de Universiteit van Otago resten van gereedschap van obsidiaan, vishaken van botten en resten van eten. Die dateren uit het begin van de veertiende eeuw.

Landingsplek van Maori en Captain Cook

Het gebied rondom Gisborne is een belangrijk gebied voor de geschiedenis van Nieuw Zeeland. Volgens de overlevering van de Maori was de plek van het huidige Gisborne waar de eerste Maori die het gebied bewoonden in hun Waka (kano's) zevenhonderd jaar geleden in de regio aankwamen. Ook was Gisborne de plek waar James Cook in 1769 voor het eerst in Nieuw Zeeland aankwam. De kaap Young Nicks Head, vlakbij Gisbourne, is vernoemd naar Cook zijn scheepsjongen, die de kaap als eerste zag. Daar had de beroemde Britse ontdekkingsreiziger ook zijn eerste contact met de Maori.

Centrum voor Maoricultuur

Vanaf 1830 vestigden de eerste Europese kolonisten in het Gisborne. Desondanks bleef Gisborne ook een belangrijke plek voor de Maori aan de oostkust van Nieuw-Zeeland.

De vondsten worden verder onderzocht, waarna er nog een groter rapport wordt opgesteld.

Bron:

Universiteit van Otago 

Afbeelding:

Universiteit van Otago/ Cinema East.

Meer lezen