Geen foto

20 gemummificeerde Maori-hoofden terug naar Nieuw-Zeeland

Twintig Maori-hoofden zijn door Frankrijk aan Nieuw-Zeeland overgedragen.Frankrijk heeft na lang tegenstribbelen eindelijk de twintig gemummificeerde Maori-hoofden aan Nieuw-Zeeland teruggegeven. Europese zeelieden vonden de hoofden in de 18e en 19e eeuw. Sindsdien lagen de hoofden, ook wel bekend als mokomokai, opgeslagen in verscheidene Franse musea.

Het is het grootste aantal mokomokai dat in één keer is verscheept naar hun land van oorsprong. Nieuw-Zeeland probeert de hoofden al sinds de jaren ’80 van vorige eeuw terug te krijgen door middel van een campagne.

In 2010 werd er een Franse wet ingevoerd die de overdracht mogelijk maakte. Tot die tijd weigerde Frankrijk de hoofden over te leveren. “We sluiten een verschrikkelijk hoofdstuk van het koloniale verleden en openen een hoofdstuk van vriendschap en wederzijds respect,” aldus de Franse Minister van Cultuur Frederic Mitterand tijdens de overdrachtceremonie.

De Maori-hoofden worden overgedragen aan de toebehorende stammen en aldaar begraven op de traditionele manier. De gemummificeerde hoofden werden vroeger door de Maori bewaard als oorlogstrofeeën. Het mummificatieproces zou hun geest in stand houden. Westerse ontdekkingsreizigers aasden echter op de hoofden, waardoor veel Maori het risico liepen vermoord te worden. De tatoeages op de hoofden dienden als representatie van rang.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken