Geen foto

Archeologen vinden voorwerpen keizerrijk Brazilië

Keizerlijke familie van Brazilië in 1887. Bron Wikimedia commonsBij opgravingen in Brazilië zijn meer dan 200.000 voorwerpen gevonden die van de Braziliaanse keizerlijke familie zijn geweest. Het gebied ligt dichtbij waar vroeger het paleis stond en werd door de familie gebruikt als afvalberg. Archeologen mochten het gebied bestuderen voordat het gebruikt zou worden voor uitbreiding van de metro in Rio de Janeiro.

Opgravingen Rio de Janeiro

In mei 2013 begon een groot team van archeologen en historici met opgravingen in het noorden van Rio de Janeiro. Er zijn inmiddels meer dan 200.00 voorwerpen gevonden waarvan de meesten afkomstig zijn van de bestuurders van het Keizerrijk Brazilië wat van 1822 tot 1889 bestond. Er zijn in die tijd twee keizers geweest namelijk Pedro I die van 1822 tot 1831 regeerde en Pedro II die van 1831 tot 1889 regeerde. Na de val van het keizerrijk werd de Republiek Brazilië uitgeroepen. Het project wordt geleid door Claudia Prado de Mello.

Bijzondere vondsten: tandenborstel

Bijzondere vondst was de ivoren tandenborstel die van keizer Pedro II is geweest waarop de inscriptie "Zijne majesteit, de keizer van Brazilië" staat. Ook een potje met de naam van de keizerin erop werd gevonden. Ze heeft dit waarschijnlijk gebruikt om tandpasta in te bewaren. Archeologen waren niet alleen verrast door de hoeveelheid voorwerpen die ze vonden maar ook dat zoveel van deze voorwerpen nog intact waren. Er is een grote hoeveelheid flessen van glas en keramiek gevonden die nog geheel intact waren en waar vroeger geïmporteerd water uit Europa inzat dat voor de keizer bedoeld was. Zes flessen werden dicht gevonden en bevatten nog vloeistof. Deze vloeistof zal naar een laboratorium worden gestuurd voor analyse. Ook werden er daarnaast nog munten, pijpen en een gouden ring gevonden.

Uitbreiding metro voor Olypische Spelen

De opgravingen zijn gestopt en de opgravingslocatie is weer vrijgegeven. Er moeten namelijk uitbreidingen voor de metro van Rio de Janeiro worden gerealiseerd. Deze moet klaar zijn voor het begin van de Olympische Spelen die gehouden worden in de Braziliaanse hoofdstad in 2016. Wanneer de metrouitbreiding klaar is kunnen de archeologen verder met hun werkzaamheden in het gebied.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen