Archeologen vinden sporen van grote nederzetting uit de IJzertijd
In Helmond zijn sporen ontdekt van 12 grote gebouwen, 35 bijgebouwen en ongeveer 50 graanschuren. Volgens archeologen zijn dit overblijfselen van één van de grootste nederzettingen uit de IJzertijd in Zuid-Nederland.
Deze vondsten wijzen erop dat er in Helmond een grote nederzetting moet zijn geweest in de IJzertijd. Daarnaast zijn er fragmenten gevonden van armbandjes en greppels die aantonen dat er in de Romeinse tijd een weg heeft gelopen. De oudste vondsten die zijn gedaan wijzen erop dat Helmond in de Steentijd al bewoond was. Hierbij gaat het om al dan niet versierde scherven aardewerk en delen van een armband.
De opgraving was het eerste project voor archeoloog Theo de Jong, sinds zijn aantreden als archeoloog van de gemeente Helmond. Hij werd geholpen door medewerkers en vrijwilligers van het Archeologisch Centrum Eindhoven en Helmond. Verder maakten studenten van diverse universiteiten en instituten uit Nederland en België er een stageproject van.
Het was lang onzeker of de opgravingen wel door konden gaan. Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond wilden er aanvankelijk geen geld voor uittrekken. Het college zag geen meerwaarde in het onderzoek. Het veldwerk ging echter in juli van start. De opgravingen vonden plaats op een terrein van 3,5 hectare en zijn onlangs afgerond.
(Bron: www.omroepbrabant.nl)