Archeologen vinden Romeinse pottenbakkersoven in Heerlen

Rioolrenovatiewerkzaamheden op het Tempsplein in Heerlen leidden tot de vondst van een pottenbakkersoven uit de Romeinse tijd. De verwachtingen dat er archeologische vondsten aan het licht zouden komen waren groot. Op en rond het Tempsplein waar de werkzaamheden plaatsvinden zijn al eerder veel Romeinse vondsten gedaan.

Romeinse sporen

Het Tempsplein behoorde tot het centrum van het Coriovallum, het Romeinse Heerlen. Onderzoekers verwachten dat er resten worden gevonden van burgerlijk en militaire bewoning. De Romeinse weg van Xanten naar Aken, Via Traiana, ligt ten westen van het plein. Ten noorden ligt de Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, Via Belgica. Mogelijk worden daar ook sporen van aangetroffen.

Tweede pottenbakkersoven

De ontdekte pottenbakkersoven ligt vlakbij een eerder gevonden oven. Helaas stonden er geen potten meer in, wel werden er veel scherven aangetroffen. De oven wordt door een team van archeologen verder onderzocht en overgebracht naar het Thermenmuseum.

Tijdens eerdere werkzaamheden aan het Tempsplein zijn ook veel Romeinse voorwerpen  en resten van gebouwen aangetroffen. Het huidige onderzoek zal naar verwachting nog meer geheimen prijs geven over Heerlen in de Romeinse tijd.

Afbeelding: Gerti de Koeijer

www.heerlen.nl/

www.raap.nl/pages/

Meer lezen

Landen

Thema's