Geen foto

Archeologen vinden Maya fries in Guatemala

Voorbeeld van een Maya fries in Mexico. Beeld door Simon Burchell via Wikimedia.Bij de Guatemalteekse ruïnes van Holmul is een grote fries gevonden dat afkomstig is van de Maya’s. Het acht meter brede en twee meter hoge stenen ornament werd onder een oude piramide gevonden door de in Maya’s gespecialiseerde archeoloog Francisco Estrada-Belli en zijn team.

Plunderaars ‘helpen’ archeologen

Het 1400 jaar oude beeldhouwwerk werd gevonden via een tunnel die door plunderaars was gegraven. De dieven hadden het goed bewaard gebleven kunstwerk echter over het hoofd gezien of niet mee kunnen nemen. Estrada-Belli, die onder meer werkt voor de Boston University en het American Museum of Natural History in Washington D.C., verklaarde tegenover de pers dat de fries nog voor 95 procent intact is. Alleen dicht bij de grond zijn er lichte beschadigingen. Ondanks dat de fries al rond 590 is gemaakt, zijn er nog resten van de gele, rode, groene en blauwe verf te vinden.

Vondst zal op vindplaats blijven

Het ruim 1400 jaar oude kunstwerk laat menselijke figuren in een mythologische setting zien en is een unieke vondst, volgens David Stuart, Maya-expert van de Texas University.. Voorlopig blijft de vondst staan waar hij is gevonden, omdat hij te groot en te zwaar is om te verplaatsen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de omgeving van het beeldhouwwerk stabiel zal worden gemaakt, zodat de vondst als een toeristische attractie kan dienen.

Bronnen: National Geographic en NOS

Meer lezen
Landen
Thema's