Geen foto

Archeologen ontdekken Vikingpoort

De Danevirke op een 16e eeuwse kaartArcheologen hebben in Noord-Duitsland de restanten gevonden van een vijf meter brede poort die onderdeel was van de Danevirke, de verdedigingswal die Denemarken moest beschermen tegen de opdringende Franken en Saksen.

De Danevirke liep vanaf de Schlei, een zijarm van de Oostzee in het huidige Sleeswijk Holstein, naar de westkust langs de rivier de Treene

Koning Gudfred
Volgens de Kroniek van het koninkrijk Denemarken was het koning Gudfred die in 808 startte met de bouw van de Danevirke. Gudfred vreesde voor een invasie door Karel de Grote. Die had net de laatste restjes Friesland veroverd en de Saksen verslagen en leek door te willen stoten naar het noorden. Gudfred liet een aarden wal optrekken met daarop een houten pallisade. Voor de wal liet hij een diepe greppel graven. Toen Karels invasie uitbleef, trok Gudfred zelf ten strijde. Zo plunderde hij in 810 de Friese kust.

Van 650 tot 1864
Archeologisch onderzoek uit de jaren zestig en zeventig wijst uit dat de Danevirke een stuk ouder is dan de Kroniek beweert. Waarschijnlijk werd er al in 650 met de bouw begonnen en was de eerste fase afgerond in 737. Sindsdien werd de muur voortdurend uitgebreid en versterkt. Pas in de veertiende eeuw begon de Danevirke zijn functie te verliezen, enerzijds omdat het onbetaalbaar werd om hem te bemannen, anderzijds omdat de muur niet bestand bleek tegen de nieuwe generatie belegeringswerktuigen. Tijdens de Tweede Duits-Deense oorlog (1864) werd de Danevirke voor het laatst voor militaire doeleinden gebruikt.

Bronnen: Historia, Wikipedia

Meer lezen