Geen foto

Archeologen ontdekken oudste steentijd huis in Schotland

In het Schotse huis uit de steentijd zijn onder meer pijlpunten gevonden. Volgens experts is een houten gebouw dat recentelijk aan de oever van de rivier Forth is blootgelegd het oudste huis dat ooit in Schotland is gevonden. Het gebouw leek vermoedelijk ooit op een wigwam zoals indianen uit Noord-Amerika die bouwden. Het Schotse huis is meer dan 10.000 jaar oud.

De vindlocatie ligt buiten het dorp Echline nabij Edinburgh. De ontdekking werd gedaan tijdens routine archeologische werkzaamheden in voorbereiding op de reparatie van een brug over de rivier Forth. Archeologen vonden ruim duizend voorwerpen van vuursteen in een ovale pit van zeven meter lang en een halve meter diep.

In de pit is een reek gaten gevonden die zeer waarschijnlijk geschikt waren voor houten palen. Deze zouden zijn gebruikt als ondersteuning van dierenhuiden gemaakte muren. Binnen de reeks paalgaten vonden de archeologen de overblijfselen van vuurplaatsen en onder meer verbrande hazelnootomhulsels. De locatie is gedateerd tot 8240 voor Christus.

Deze ontdekking biedt mogelijke nieuwe inzichten in hoe de prehistorische mens in Schotland leefde. De archeologen zijn inmiddels begonnen aan een uitgebreidere analyse van de vondsten.

Bron: Scotsman

Meer lezen
Tijdvakken