Geen foto

Archeologen ontdekken Lagunita, een verborgen Mayastad

In het oerwoud van de Mexicaanse staat Campeche, in het natuurreservaat van Chalakmul, heeft een groep archeologen een verdwenen stad van de Maya’s ontdekt. De onderzoekers hebben de stad meteen een naam gegeven: Lagunita. In de achtste eeuw na Chr. heeft deze stad waarschijnlijk haar grootste bloeitijd gekend.

Pelota & het monster van de aarde

De leider van het onderzoeksteam is de Sloveense archeoloog Ivan Sprajc. Volgens hem zijn er verschillende opmerkelijke vondsten in en om de verdwenen stad gedaan. Zo vond het team een aantal monumentale gebouwen rond verschillende pleinen, een ommuurd terrein om het balspel pelota te spelen en een piramide van bijna 20 meter hoog. De meest bijzonder vondst is misschien wel een gevelsteen waarop het monster van de aarde wordt afgebeeld met een open muil. Een dergelijk beeld staat symbool voor de onderwereld in de Mayacultuur.

6000 plekken

Hoe is het mogelijk dat een stad van deze omvang over het hoofd is gezien? Dat komt doordat het zuiden van Mexico bestaat uit tropische jungle, waar waarschijnlijk veel onder verborgen ligt, maar er is geen geld om dit te onderzoeken. Officieel wordt er geschat dat er zo’n 6000 plekken in Mexico zijn waar nog iets van grote omvang en waarde in de grond zit.

Overbevolking & eventueel toerisme

Onderzoekers bogen zich al jaren over de vraag waarom steden als Lagunita verlaten werden terwijl de stad zelf leek te bloeien. Waarschijnlijk is de oorzaak van deze wegtrekkingen de overbevolking en het tekort aan landbouwgrond in de omgeving.
De ‘verborgen stad’ Lagunita zal de komende jaren verder worden uitgegraven en naar alle waarschijnlijkheid toegankelijk worden gemaakt voor toerisme.

Bron: 
www.nos.nl, "Maya-stad over het hoofd gezien" & Verdwenen Maya-stad ontdekt

Meer lezen
Landen
Thema's