Archeologen ontdekken kleitablet met schrijftips uit 2.100 v.Chr.

Archeologen ontdekken kleitablet met schrijftips uit 2.100 v.Chr.

Archeologen ontdekken kleitablet met schrijftips uit 2.100 v.Chr.Bij opgravingen in Irak, 300 kilometer van de hoofdstad Bagdad, hebben archeologen een kleitablet gevonden dat onder meer vijf schrijftips bevat uit het 2e millennium voor Christus. De tips zijn afkomstig van een anonieme schrijver uit de Sumerische stad Uruk.

’Helden groot als Gilgamesj en Enkidoe’

Het kleitablet, dat een aantal religieuze teksten bevat en een soort aanhangsel met schrijftips, werd gevonden tijdens een opgraving in de zomermaanden van 2013 op de plek waar eens de Sumerische stad Uruk lag. De vertaling van de schrijftips werd afgelopen maand afgerond. Sommige schrijftips verwijzen naar het beroemde Gilgamesj-epos, dat in Uruk is ontstaan. Zo wordt geadviseerd te vertellen over ‘helden groot als Gilgamesj en Enkidoe’. Andere tips richten zich op stijl: ‘uw woorden zullen glanzen als de sterren in het hemelgewelf van Anu’. Frank Noë, hoofredacteur van schrijversplatform Schrijven Online en het tijdschrift Schrijven Magazine, noemt de schrijftips verrassend actueel. 'Er wordt duidelijk veel waarde gehecht aan stijl. Maar er komt ook een modern concept uit naar voren: het personage als speelbal van het lot.'

Uruk & Gilgamesj

Uruk (in de Bijbel Erech genaamd) was één van de oudste Sumerische steden. De stad lag tussen Ur en Babylon in, aan een later verzande arm van de Eufraat en was al in 3.500 v.Chr. een groot stedelijk centrum. Gilgamesj was, volgens de legenden, een van de grote koningen van Uruk. In het naar hem vernoemde epos gaat hij op zoek naar onsterfelijkheid en leert uiteindelijk de dood te accepteren als een onvermijdelijk deel van het leven.

De 5 schrijftips

  • Uw woorden zullen glanzen als de sterren in het hemelgewelf van Anu.
  • Zorg dat uw toehoorders uw woorden eten als de herten het kruid van de steppen.
  • U zult vertellen over helden groot als Gilgamesj en Enkidoe en over de woede van de goden.
  • De avonturen zullen talrijk zijn, als bomen in het cederwoud.
  • Uw woorden zullen zwierig zijn, als de haardos op Gilgamesj’ rug, maar beperk u, belaad ze niet met edelstenen, zoals Ishtars wagen

Bron: Sky News Arabia

Je had het natuurlijk al geraden toen je de publicatiedatum van dit bericht zag: dit is geen nep-nieuws, maar het is wel een 1-april-grap.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen