Geen foto

Archeologen ontdekken eeuwenoude ankers bij Sicilië

Kust van Pantelleria. Beeld van Goldmund100 via WikimediaArcheologen hebben bij het Italiaanse eiland Pantelleria, vlakbij Sicilië, meer dan dertig ankers gevonden. Na onderzoek verklaarde Leonardo Abelli, archeoloog van de Universiteit van Sassari, dat de ankers bijna 2000 jaar oud zijn.

Archeologische vondst van de Punische Oorlog

De onderzoekers concludeerden daardoor dat de ankers afkomstig zijn van Carthaagse schepen, die tussen 264 en 241 voor Christus in de Eerste Punische Oorlog met de Romeinen vochten om de heerschappij over het Middellandse Zeegebied. Abelli vertelde tegen Discovery News dat de Carthaagse schepen met opzet verlaten waren, waarschijnlijk omdat zij plotseling moesten vluchten voor de Romeinen. Er was daarbij geen tijd meer om de zware ankers los te maken en weg te varen.

Carthaagse potten bevestigen conclusie

De conclusie van Abelli en zijn team van archeologen wordt ondersteund door de vondst van een groot aantal potten in de buurt van de ankers. Deze zijn door de Carthagers overboord gegooid om de schepen lichter te maken en zo de kans op ontsnapping aan de naderende Romeinen te vergroten.

Twee jaar terug vond hetzelfde team van archeologen al een schat van 3500 munten uit de Punische tijd. Het onderzoek rond de vindplaats zal tot halverwege juli 2013 duren en is een samenwerking tussen regionale instanties, zoals de kustwacht, de Universiteit van Sassari en een archeologische organisatie op Pantelleria.

Bron: Discovery News

Meer lezen