Mayatempels

Archeologen ontdekken 60.000 gebouwen van de Maya's

MayatempelsEen grote vondst in de jungle van Guatemala. Dankzij LiDAR hebben archeologen duizenden bouwwerken van de Maya's gevonden. De gebouwen die gevonden zijn, huisvestten volgens eerste schattingen wellicht tot tien miljoen mensen. 

Archeologen verrast

De onderzoekers bestudeerden een stuk ondoordringbaar bos in de regio Peten in Guatemala. Met behulp van LIDAR bestudeerden ze een gebied met een oppervlakte van meer dan 2000 vierkante kilometer. De radar bracht 60.000 tot dan toe onbekende ruïnes en andere structuren aan het licht, die tot dan toe onder het dikke bladerdak verborgen bleven. Archeologen waren verrast door de omvang van de vondst. 'Iedereen heeft in zijn of haar eerdere onderzoeken wel plekken gemist,' vertelde een van de onderzoekers.

Heel wat oorlog

De LiDAR vond resten van gebouwen, waaronder piramides en tempels, maar ook irrigatiekanalen, akkers en verdedigingswerken. Dankzij de grote overzichtsbeelden die de LiDAR maakte, hebben de archeologen een goed overzicht van het gebied gekregen. Daaruit leiden de archeologen af dat de bevolking in het gebied veel groter was dan tot nu toe werd gedacht. Het grote aantal verdedigingswerken wijst er volgens de archeologen ook op dat de Maya's heel wat oorlog voerden.

Meer onderzoek

Met het LiDAR onderzoek eindigt het nog niet. Volgens de archeologen is dit juist nog maar het begin van veel meer onderzoeken. De LiDAR geeft plekken aan waar archeologen in het veld meer onderzoek kunnen gaan doen. En inmiddels is er al een campagne gestart om de financiering voor een tweede groot onderzoek met LiDAR te starten. Daarmee hopen de archeologen nog meer data te verzamelen.

Van de vondst wordt een documentaire gemaakt. De film “Lost Treasures of the Maya Snake King” wordt uitgezonden door National Geographic. Hier is alvast een trailer te bekijken.

Bron: 

Ithaca College

Afbeelding:

Pixabay

Meer lezen
Landen
Thema's