Geen foto

Archeologen leggen graf uit steentijd bloot in Twello

Archeologen leggen graf uit steentijd bloot in Twello.Archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) hebben in de week van 23 september een graf uit de nieuwe steentijd blootgelegd in het Gelderse Twello. Het graf is blootgelegd in een urnenveld en is afkomstig uit de Enkelgrafcultuur (2900 - 2500 voor Christus). Op de vondstlocatie zijn al eerder vondsten uit de brons- en ijzertijd en uit de Oudheid blootgelegd.

De vondst werd gedaan in een ronde greppel in het midden van een jonger grafveld. Het graf is goed geconserveerd gebleven, evenals het lijksilhouet in het graf. Zo is nog goed te zien hoe de persoon indertijd werd begraven. De botten zijn echter niet bewaard gebleven. De gemeente Voorst heeft inmiddels besloten het hele graf vandaag (30 september) met omliggende grond te laten lichten. Het graf wordt naar een laboratorium gebracht voor nader onderzoek en zal later tentoongesteld worden.

Overige vondsten

Het archeologische onderzoek in het plangebied De Schaker loopt al enkele weken. Op het gebied wordt in de nabije toekomst een woonwijk gebouwd. Het betreft een uitgebreid onderzoek, omdat de locatie bekend staat als een rijke vindplaats. Tijdens de opgravingen zijn dan ook vondsten uit verschillende periodes ontdekt.

Zo zijn er resten van nederzettingen uit de midden-bronstijd (1500 - 1100 voor Christus) gedaan en uit de periode late bronstijd tot midden-ijzertijd (1100 - 500 voor Christus). Het grafveld dat in de laatste weken van opgraving is blootgelegd, stamt uit de late bronstijd - midden ijzertijd en bestaat uit ronde en vierkante greppels. De archeologen vermoeden dat dit grafveld om het oudere graf is gesticht.

In het graf van de Enkelgrafcultuur werden nog grafgiften gevonden, namelijk een versierde aardewerken beker, een geslepen stenen bijl en een vuurstenen mes. De archeologen vermoeden dat de begraven persoon een man was, gebaseerd op de natuur van de grafgiften.

Bron: Gemeente Voorst

Meer lezen
Tijdvakken
Landen