Archeologen doen enorme prehistorische vondst in Schotland
Tijdens een archeologisch routineonderzoek voor een bouwproject voor nieuwe huizen werden verschillende voorwerpen uit de ijzer- en bronstijd en de 18e eeuw gevonden. Volgens één van de archeologen is het de grootste archeologische opgraving sinds enkele jaren in het Schotse gebied Argyll.
De belangrijkste vondsten betreffen een bijlkop van 5.000 to 6.000 jaar terug, drie rondhuizen (tentvormige huizen uit de bronstijd) van 2.500 tot 3.000 jaar terug en de overblijfselen van een boerenerf uit de 18e eeuw. Andere voorwerpen zijn een reek stenen gereedschappen uit de ijzertijd, honderden fragmenten uit de bronstijd en aardewerk uit de 18e eeuw, waaronder een kleien pijp uit omstreeks 1760 - 1820.
Dr. Clare Ellis, werkzaam bij Argyll Archaeology, onderzocht de site. “De site is ongewoon omdat opgravingen van huiselijke prehistorische sites erg zeldzaam is in Argyll,” aldus Ellis. Er zal een open dag komen om het publiek een kans te geven het gebied om de archeologische opgraving heen te bekijken.
Archeologische vondsten
Ellis legt de vondsten uit: “Het enige dat je kon zien toen we een eerste evaluatie deden, was de ruïne van de boerderij - de rondhuizen lagen nog onder het gras en de aarde. We vonden later drie prehistorische rondhuizen, waarvan twee uit de brons- of ijzertijd stammen.” Eén van de huizen is erg groot - een diameter van veertien meter - waardoor de archeologen denken dat het huis aan een belangrijk persoon toebehoorde. Prehistorische huizen zijn namelijk over het algemeen veel kleiner.
“De neolithische bijlkop lag in de 18e-eeuwse boerderij en is een zeldzame vondst. De bijlkop is gepolijst en werd gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Wij denken dat degene die in de boerderij woonde het gevonden heeft en dacht: dit houden we.”
Ellis geeft aan dat er nog kleine stenen hamers en slijpstenen zijn gevonden voor het fijnmalen van maïs en andere groenten. Die zouden ca. 3.000 jaar oud zijn. “We vonden ook een kleien pijp. Ik denk dat het een Nederlandse pijp is uit 1760 tot 1820 en dat die geïmporteerd is naar hier.”
Bron: Scotsman