Geen foto

Archeologen boos over herbegraven Anglo-Saxische skeletten

Archeologen zijn niet blij met de keuze en zien de botten liever in een museum.In het Britse plaatsje Bicester in het graafschap Oxfordshire zijn vijftien skeletten uit ca. 640 - 685 na Christus herbegraven volgens kerkelijke rituelen. Archeologen waren het niet eens met deze keuze en vinden dat de skeletten, die vorig jaar werden opgegraven, thuishoren in een museum.

Afgelopen zaterdag werd er een ceremonie gehouden waarin een rieten kist centraal stond. De overblijfselen van de vijftien lichamen werden in deze kist gelegd. Deze werd begraven in de herdenkingstuin van de rooms-katholieke Church of the Immaculate Conception in Bicester.

Er ontstond onenigheid tussen de kerk en de lokale archeologen vanwege de begrafenis. De skeletten zouden tentoongesteld moeten worden in een museum, waar er nog verder onderzoek naar gedaan kon worden. De kerk wilde echter de originele begraafrituelen honoreren, gezien het feit dat de skeletten vorig jaar op een oude Christelijke begraafplaats zijn opgegraven.

“Er zijn andere manieren om respect te tonen dan ze weer te begraven,” aldus James Lewis van de Thames Valley Archaeological Services. Het ministerie van gerechtigheid oordeelde echter dat de botten niet van nationaal belang waren en dus begraven mochten worden.

Na de ceremonie sprak de hulpbisschop van Birmingham, William Kenney, over de restanten: “Dit zijn de overblijfselen die nagelaten zijn op aarde en die moeten met waardigheid behandeld worden.” Toch werd er wel gedacht aan de archeologen. De botten zijn namelijk in plastic zakken in de rieten kist gelegd, voor het geval dat ze later nog onderzocht moeten worden.

Bron: BBC News

Meer lezen