Mammoth on display at Neuchâtel natural history museum (Wikimedia Commons)

Arbeider ontdekt mammoettand

Mammoth on display at Neuchâtel natural history museum (Wikimedia Commons)Een machinist van een graafmachine is in een Zwitserse grindgroeve in de buurt van Ballwil tot zijn eigen verbazing op een grote archeologische vondst gestuit. Tijdens de werkzaamheden met zijn graafmachine stuitte hij op een deel van een mammoettand uit de IJstijd.

Auteur: Kevin de Jonge

De gevonden mammoettand is slechts een onderdeel van een tand, maar heeft toch nog een lengte van ongeveer 90 centimeter. Zwitserse archeologen hebben de tand opgehaald en zijn hem inmiddels aan het onderzoeken. De uitslag van dit onderzoek verwacht men te kunnen geven op 4 september aanstaande, maar ondertussen spreken de onderzoekers al van een bijzondere vondst.

Het is niet de eerste keer dat de grindgroeve in de buurt van Ballwil in het nieuws komt met een dergelijke vondst. Drie jaar geleden hebben werknemers al eerder een archeologische vondst gehad en in dezelfde regio is in 2006 ook al een mammoettand gevonden. Deze tand was compleet en had een lengte van maar liefst 180 centimeter en dateerde van ongeveer 45.000 jaar geleden. Een decennium geleden is er in het kanton van Zürich nog een compleet mammoetskelet gevonden.

De directeur van de Glazier (gletsjer) Garden Andreas Burri beschrijft dat de grindgroeve een optimale plek is voor het opgraven van dergelijke archeologische vondsten. Gedurende de laatste IJstijd (van 2,4 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden) zijn er veel mammoeten in de regio geweest, waardoor de kans van aanwezige mammoetfossielen in de bodem groot is. Bij het Zwitserse kanton Luzern zijn inmiddels ongeveer een half dozijn mammoetresten bekend.

Bronnen: 
http://www.20min.ch/wissen/news/story/Arbeiter-entdeckt-Mammutzahn-10714215
http://www.cat.com/cda/files/529235/7/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen