Lichaam Amelia Earhart gevonden

Het lichaam van Amelia Earhart zou toch gevonden zijn. 

Onbekende fotograaf, [No restrictions], via Wikimedia Commons

Amelia Earhart toch gevonden?

Het is een van de grootste mysteries van de 20e eeuw: de verdwijning van Amelia Earhart. De gevierde pilote verdween samen met haar navigator in 1937 boven de Stille Oceaan. Nu lijkt ze toch te zijn gevonden.

De mysterieuze verdwijning deed al in 1937 veel stof opwaaien. Er waren theorieën dat ze door de Japanners gevangen zou zijn genomen en in het geheim geëxecuteerd op verdenking van spionage, of dat ze ergens in zee is gestort.

Botten op Nikumaroro

Echter in 1940 werden al botten gevonden op het onbewoonde eiland Nikumaroro. Die botten werden toen uitgebreid bestudeerd, waarna de onderzoekers concludeerden dat de botten van een man waren, en dus niet van Earhart. Daarna raakten de botten kwijt. Nieuw onderzoek naar de botten was dus niet meer mogelijk. Het enige dat er nog over is, zijn de metrische gegevens van de botten die zijn opgeschreven.

Botten toch van Earhart?

Nu lijkt het er toch op dat de botten van Earhart zijn. Antropoloog Richard Jantz voerde de metrische gegevens uit de jaren '40 in in moderne software, waarmee de eigenschappen van de gene van wie botten waren, nauwkeurig kan worden vastgesteld. Het gaat om delen van een schedel en de onderarm. Uit de eerste resultaten bleek dat de botten wél aan een vrouw toebehoorden. Uit een vergelijking met een controlegroep bleek ook dat de botten veel meer overeenkomsten hadden met Earhart dan met anderen.

Andere vondsten op het eiland

Jantz wijst ook op vondsten van andere materialen op het eiland. Al in de jaren '40 zou er ook een deel van vrouwenschoen zijn gevonden. In 2012 werden voor de kust van het eiland resten van een vliegtuig gevonden, die overeenkomen met het type vliegtuig waar Earhart mee vertrokken was. Volgens Jantz is de uitkomst van deze optelsom duidelijk: Amelia Earhart is gestrand op Nikumaroro en daar overleden.

Jantz publiceerde zijn onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Forensic Anthropology
 

Afbeelding:

Onbekende fotograaf, [No restrictions], via Wikimedia Commons

Meer lezen