Acht Nederlandse VOC-schepen gevonden in Taiwan

In Taiwan zijn door archeologen de wrakken van 8 Nederlandse schepen uit de VOC-tijd gevonden. De vondst van deze schepen vertelt over het einde van de Nederlandse overheersing op Taiwan, dat toen nog bekend stond als Formosa.

Haast bij onderzoek

De schepen werden gevonden door Taiwanese archeologen in een park nabij de stad Tainan. Op korte afstand van de vindplaats bevinden zich de resten van het Nederlandse fort Zeelandia. Volgens de archeologen moet er haast gemaakt worden bij eventueel verder onderzoek omdat er in de omgeving veel gebouwd wordt. Hoewel men bij wet verplicht is archeologische vondsten te melden, wordt dit vaak niet gedaan.

Nederlandse overheersing van Taiwan

Vanaf 1624 was Taiwan een handelskolonie van de VOC, dit vanwege de strategische ligging van het eiland voor de handel met Japan en China. De Nederlandse aanwezigheid op Taiwan bracht aanzienlijke economische activiteit met zich mee. Deze activiteiten (handel, landbouw) maakten het eiland interessant voor Chinese immigranten. Chinezen vormden al gauw de meerderheid op het eiland, waardoor de Chinese machthebbers ook meer interesse begonnen te tonen voor het gebied.

Nederland verdreven van Taiwan

Uiteindelijk zou in 1661 de Chinese veldheer Zheng Chenggong, bijgenaamd Koxinga, een aanval op het eiland leiden - in Chinese schoolboeken leert men dat hij een lokale opstand van Chinezen leidde. - Met 100 schepen en zo’n 25.000 man kon hij het eiland vrij gemakkelijk bezetten. Zo’n 1.200 Nederlanders behielden controle over het fort, Zeelandia. Deze zouden zich uiteindelijk overgeven in februari 1662.
De gevonden VOC-schepen zijn waarschijnlijk verloren gegaan tijdens het beleg van Zeelandia. Onbekend is nog wat voor spullen er eventueel aangetroffen kunnen worden in en nabij de scheepswrakken.

Bronnen

nos.nl, VOC scheepswrakken in Taiwan gevonden

trouw.nl, Kolonisatie van Taiwan door Nederland is vergeten geschiedenis

history.ac.uk, How Taiwan became Chinese

Afbeelding

wikimedia.org, VOC Hoorn

Meer lezen