Zwaardvechten voor de wetenschap

Het zwaardgevecht werd nagebootst met replica’s.

Valerio Gentile, Universiteit Leiden.

Academisch zwaardvechten

In Leiden hebben archeologen een zwaardgevecht georganiseerd. Ze hoopten op deze wijze de gebruikersschade op zwaarden uit de Bronstijd te kunnen onderzoeken. Hoe heeft dit uitgepakt?

Nabootsen van het gevecht

Valerio Gentile en Annelou van Gijn zijn de twee specialisten in de experimentele archeologie die het onderzoek hebben uitgevoerd. Voor het georganiseerde zwaardgevecht zijn speciaal bronzen zwaarden gemaakt. Het prehistorische gevecht werd nagebootst door experts in oude vechtsporten. Na het gevecht werden de zwaarden vergeleken met echte zwaarden uit de Bronstijd, die onderdeel uitmaken van de collectie uit het Rijksmuseum van Oudheden. De schade op de zwaarden werd met elkaar vergeleken.

Het analyseren van de zwaarden

De sporen op de replicazwaarden, die door verschillende vechtbewegingen zijn veroorzaakt, zijn bestudeerd aan de hand van microscopisch onderzoek. De sporen zijn met name op de randen van de zwaarden terug te vinden. De replica’s zijn vergeleken met de zwaarden uit het RMO. Aan de hand hiervan kon worden bepaald welke bewegingen leidden tot de sporen op de zwaarden. Daarnaast werd ook hierdoor bewezen dat enkele zwaarden uit het museum inderdaad gebruikt zijn in gevechtssituaties en niet alleen bij ceremonies. Door het zwaardgevecht werd er ook meer duidelijk over de gang van zaken bij prehistorische gevechten, waaronder bijvoorbeeld gevechtstradities.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen