Pangea. Beeld via Wikipedia

Aangespoelde brokstukken van Pangea

Pangea. Beeld via WikipediaTwee jaar na het vinden van brokstukken bij de kust van Brazilië is er nu meer duidelijkheid over waar deze vandaan komen. Volgens de geoloog Roberto Ventura Santos is er een grote kans dat ze afstammen van een verloren microcontinent tussen Amerika en Afrika uit de tijd dat de wereld bestond uit een continent: Pangea.

Bodemonderzoek

Santos beweert dat de aangespoelde brokstukken 100 miljoen jaar geleden afgebroken zijn van Pangea tijdens de vorming van de continenten Amerika en Afrika.  De brokstukken werden twee jaar geleden bij het bodemonderzoek van de Atlantische oceaan gevonden door de Geology Service of Brazil (CPRM). Dit onderzoek werd 1500 kilometer van de kust van Rio in Brazilië gehouden. Meerdere brokstukken werden meegenomen en geanalyseerd.

De brokstukken bestaan voornamelijk uit graniet. Graniet is een steensoort die in veel gevallen op het land wordt gevonden. Als graniet onderwater wordt gevonden, is de kans groot dat ze ooit afgebroken zijn of horen bij een stuk land wat onderwater gelopen is.

Supercontinent Pangea

Pangea is het supercontinent dat 300 miljoen jaar geleden gevormd werd. Deze landmassa werd opgebroken in de continenten die we vandaag de dag kennen. Bij het uiteendrijven van de continenten gingen er meerdere stukken land verloren doordat het afbrak of aangetast werd door erosie. Deze brokstukken worden ook wel verloren microcontinenten genoemd.

Er zijn vele verhalen over verloren continenten die ten onder zijn gegaan bij het uiteendrijven van Pangea. Eerder dit jaar werd er tussen India en Madagascar een ander verloren microcontinent gevonden bij het eiland Mauritius.

Bron: National Geographic en Digital Journal

Meer lezen

Landen