Chain gang

Dwangarbeiders van de Convict leasing, ergens tussen 1900 en 1906

Publiek domein.

95 Lichamen gevonden van zwarte Amerikanen omgekomen door dwangarbeid

In Texas zijn de lichamen gevonden van 95 zwarte Amerikanen, die tussen 1890 en 1900 omkwamen in het Bullhead Convict Labour Camp. De vergeten, ongemarkeerde begraafplaats werd in 2018 gevonden tijdens de bouw van een schoolgebouw van de Fort Bend Independent School District (FBISD). De FBISD heeft daarop zelf een onderzoek ingesteld waarvan zij nu een onderzoeksrapport van 500 pagina’s gepubliceerd hebben. In groot detail worden de resultaten van het onderzoek beschreven.

Convict leasing

De Bullhead Convict Labour Camp was onderdeel van een systeem dat convict leasing heet. Dit was een systeem dat van 1865 tot het begin van de twintigste eeuw bestond in het zuiden van de VS. Voornamelijk Afro-Amerikaanse gevangenen, werden door de gevangenis waar zij hun straf uitzaten, ‘verhuurd’ aan grote opdrachtgevers. Al waren er ook blanke en vrouwelijke dwangarbeiders, verreweg het overgrote deel van de slachtoffers van het systeem bestond uit zwarte mannen. In Texas werden blanke mannen meestal naar houthakkerskampen gestuurd, latino’s werkten aan het spoor en Afro-Amerikaanse mannen moesten vaak op het land werken. Zij verbouwden hier voornamelijk katoen en suikerriet, vaak op dezelfde plantages waarvan zij slechts zes jaar eerder als slaaf bevrijd waren.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Zwaar bestaan

Het leven in de labour camps was erg zwaar en vaak zelfs dodelijk. Onderdeel van het rapport is een overzicht met daarop namen van gevangenen die in het Bullhead Labour Camp omkwamen. Namen als die van William Crawford, veroordeeld voor vervalsing van documenten. Op 21 jarige leeftijd werd hij neergeschoten tijdens een vluchtpoging. Michael Cruse, 18 jaar. Hij was veroordeeld voor inbraak. "Gevallen uit een boom" is de officiële reden van zijn dood. Ed Jackson, 20, veroordeeld voor het stelen van een paard, bezweek aan malaria. Zo volgen nog vele anderen. Veel van de gevangenen kwamen te overlijden aan een zonnesteek. Robert Brown bijvoorbeeld. Hij kreeg voordat hij aan een zonnesteek overleed, 25 zweepslagen voor "luiheid", nog eens 25 voor 'ongehoorzaamheid' en een laatste 25 voor 'onbeschaamdheid'. Het is dus maar de vraag in hoeverre hitte de werkelijke oorzaak van zijn dood was.

Except as punishment for crime

Na de emancipatie van de slaven en de dood van meer dan 250.000 mannen door de burgeroorlog, had het zuiden van de VS een probleem. Er was niemand meer om op het land te werken. De zuidelijke economie draaide voornamelijk op de opbrengsten van de agricultuur. Het dertiende amendement, welke de slavernij verbiedt, meldt het volgende: “Neither slavery nor involuntary servitude, except as punishment for crime (...) shall exist within the United States.” Al snel begrepen zuidelijke beleidsmakers de betekenis van deze clausule. Iemand hoefde slechts veroordeeld te worden, dan zou hij of zij gedwongen kunnen worden tot arbeid.

Winstgevend

Convict leasing was ontzettend winstgevend. In Alabama bijvoorbeeld, bestond in 1898 ongeveer 73% van alle inkomsten van de staat uit opbrengsten van Convict leasing. Hierdoor nam de vraag naar dwangarbeiders in het zuiden naar verloop van tijd toe, waardoor ook het aantal gearresteerde zwarte Amerikanen toenam. Het was gebruikelijk dat ze gearresteerd werden voor kleine overtredingen of misdaden en daarvoor veel te zware straffen kregen. Soms werden ze zelfs vals beschuldigd en veroordeeld. Men kon ook gearresteerd worden op basis van landloperij. Veel van de net-bevrijde slaven voldeden natuurlijk aan deze eis.

DNA onderzoek

De onderzoekers van de FBISD zijn nu bezig met het ophalen van subsidie en donaties zodat zij dna onderzoek kunnen verrichten. De lichamen worden herbegraven en hun vindplaats gemarkeerd. Zo kunnen - als zij in de toekomst geïdentificeerd worden - nabestaanden de plek bezoeken. Zonder dna onderzoek kunnen de namen op de lijst van overledenen niet gematcht worden met de gevonden lichamen.

Bronnen: Click2HoustonFBISD, One Dies, Get Another: Convist Leasing in the American South, 1866-1928.


Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante archeologische ontdekkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Meer lezen