8-jarige jongen vindt 80 miljoen jaar dinosaurusbot

De 8-jarige Leopold Wetterqvist uit Zweden kon zijn ogen maar moeilijk geloven toen hij vlakbij Bromölla een fossiel vond  dat afkomstig is van een dinosaurus. "Ik dacht: wat vind ik nu?", vroeg hij zich hardop af tegen SVT Nyheter Skåne.

Decimeter lang fossiel

Het gaat om een tien centimeter lang halsbot van de Plesiosaurier, een soort van de Elasmosaurus, een dinosaurussoort die in de zee leefde. In het gebied in de Zuid-Zweedse provincie Skåne worden de meeste fossielen van dinosaurussen gevonden van heel het land.

Schildpadden en haaienvinnen

Het Zweedse jochie bezocht met zijn ouders een museum waar bezoekers buiten zelf kunnen zoeken naar fossielen. Hij deed een paar kleine vondsten van schildpadden en haaienvinnen. Daarna stuitte hij op iets veel groters: een fossiel van een Elasmosaurus.

Bijzondere vondst

Fossielen van dinosauriërs worden in het gebied ieder jaar gevonden, maar de vondst van Leopold is extra bijzonder. De wervel van de Plesiosaurier is goed bewaard gebleven en vondsten van fossielen van deze soort dinosaurus zijn ongewoon. Het jongetje schenkt het fossiel aan het Havsdrakarnas museum.   

Bronnen
aftonbladet.se Fossiel gevonden
svt.se Jongetje vindt fossiel

Afbeeldingen
commons.wikimedia.org Elasmosaurus

Meer lezen

Tijdvakken

Landen