77.000 jaar geleden hadden mensen al complexe wapens

Uit een vondst van 25 scherpe stenen wapens in Zuid Afrika, hebben onderzoekers kunnen vaststellen dat 77.000 jaar geleden mensen al complexe wapens hadden. Tijdens de Steentijd konden mensen stenen wapens maken door stenen te slijpen volgens bepaalde technieken. De wapens werden voornamelijk gebruikt voor de jacht.  

Stenen wapens

De 25 stenen wapens werden geslepen met een techniek die ‘pressure flaking’ wordt genoemd. Hiermee kan nog nauwkeuriger dan met andere slijptechnieken de vorm van de punt worden vormgegeven. Met een scherpe steen worden kleine stukjes steen van het wapen afgehaald zodat de punt scherper wordt. Deze wapens werden vaak gebruikt om van een grote afstand een doel te raken, zoals een speer of pijl voor een boog. Op de wapens zijn ook sporen gevonden van dieren en huiden. De stenen wapens zijn dus waarschijnlijk gebruikt voor de jacht, aldus onderzoeker Veerle Rots, die het onderzoek leidt en professor is aan de Universiteit van Luik (België).

Grot in Zuid-Afrika

In 2013 en 2014 werden de wapens gevonden aan de kust van Zuid-Afrika in de grot Sibudu. Sibudu is een grot uit de Midden-Steentijd (300.000-70.000 v.Chr.), waar archeologen al vaker vondsten hebben gedaan. Zo werd al eerder een boog gevonden, die gemaakt was van botten. Dit is een van de oudste bogen ooit gevonden. Ook zouden sommige stammen hier al op geïmproviseerde  bedden van planten slapen. Dit zou de insecten moeten weghouden tijdens het slapen. De stenen wapens die in 2013 werden gevonden, dateren ook van de Midden-Steentijd, waarin technologische vooruitgang plaatsvond. Zo gebruikten jagers en verzamelaarsgroepen vuur om wapens te maken. In Europa was deze techniek er pas in 25.000-20.000 v.Chr.


Bronnen:

Journals.plos.org: Stenen wapens
Livescience.com: Stenen wapens Zuid-Afrika
Sciencemag.org: Eerste bedden
Archaeology.org: Stenenwapens


Afbeelding:

Pixabay.com: Steentijd
 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen