Aragogrot bij Tautavel

560.000 jaar oude tand gevonden in Frankrijk

Aragogrot bij TautavelIn een grot bij de Zuid-Franse stad Tautavel is op 28 juli een bijzondere vondst gedaan.Twee studenten vonden resten die duidden op zeer oud menselijk leven in het gebied. Het gaat om een tand van een Homo Erectus, een voorouder van de moderne mens. De tand behoorde vrijwel zeker toe aan een volwassen mens, het geslacht blijft echter onbekend.

De oudste tand

De ouderdom van de tand wordt geschat op 560.000 jaar, Wetenschappers spreken van een grote ontdekking. Niet alleen is deze vondst ouder dan eerdere ontdekkingen in de grot, ook is de tand het oudste menselijke restant dat ooit werd gevonden in Frankrijk.

Opvallende leegte

De hoge leeftijd van de tand is bijzonder. Er zijn in Europa maar weinig menselijke resten gevonden uit de periode, die plaats had tussen 500.000 en 800.000 jaar voor Christus. De tand vult deze leegte van ontdekkingen en helpt op deze manier de mysteries van de oertijd te ontrafelen.

Tautavelmens

De vondst werd gedaan in de Aragogrot bij Tautavel. De grot staat bekend om haar archeologische rijkdom. De eerste resten van oermensen zijn gevonden in 1969. Deze resten behoren tot de naar de plaats genoemde ‘Tautavelmens’ en worden geschat op een ouderdom van 400.000 jaar. 

Een goudmijn voor archeologen

Sinds de ontdekking van het Tautavelmens is de grot een bekende locatie voor archeologisch onderzoek. Er zijn sinds het begin van de opgravingen honderdduizenden objecten ontdekt. De laatste grote ontdekking werd gedaan in 2011. Toen werd  een tand van een baby gevonden, deze tand was veel minder oud dan de nieuwste vondst.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's