5000 jaar oude steen blijft raadsel

In Glasgow in Schotland hebben archeologen volgens Live Science een grote steen opgegraven die stamt uit 3000 voor Christus. De steen die gekenmerkt wordt door cirkelende versieringen, blijft na twee weken onderzoek een raadsel voor archeologen.

Steen in 1887 ontdekt

De reusachtige Cochno steen van dertien bij acht meter werd al in 1887 ontdekt door James Harvey, maar werd in 1965 na vandalisme begraven om de steen te beschermen. Deze zomer werd de steen voor het eerst in vijftig jaar opgegraven en kregen archeologen de mogelijkheid om de steen twee weken te onderzoeken met moderne technische middelen, zoals 3D-fotografie.

Betekenis steen onbekend

Archeoloog Kenny Brophy zegt in een video op de website van de Universiteit van Glasgow dat de betekenis van de steen onbekend is. Tegelijkertijd hoopt hij dat de verzamelde informatie tot beter begrip leidt onder archeologen over de Cochno steen.

De beste steen uit zijn tijd

De steen ligt in een woonwijk vlakbij Faifley en wordt gezien als een van de meest belangrijke en verwaarloosde prehistorisch vondsten van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wordt de steen door zijn cirkelende decoraties, ook wel "cup and ring marks" genoemd, beschouwd als een van de beste voorbeelden uit zijn tijd ooit gevonden. Na het twee weken durende onderzoek is de steen opnieuw begraven. Archeologen hopen dat de plek waar de steen ligt ooit een toeristische trekpleister zal worden.

Bronnen
livescience.com Cochno steen opgegraven
gla.ac.uk Cochno steen

Afbeeldingen
pixabay.com Steen cirkels

Meer lezen
Tijdvakken