Graansilo Egypte

Een van de gevonden graansilo's.

Egyptisch Ministerie van Oudheden.

4.000 jaar oude graansilo’s opgegraven in Egypte

Een Egyptisch-Oostenrijks team van archeologen heeft meer dan twintig ronde graansilo’s opgegraven in Kom Ombo in het zuiden van Egypte. Volgens de archeologen vormden de silo’s tussen 2.180 en 2.050 voor Christus een belangrijk distributiecentrum voor de Egyptische graanhandel.

De ontdekking werd gedaan in de buurt van de beroemde Tempel van Kom Ombo, die stamt uit de veel latere periode 180 - 47 v.Chr. Het archeologische onderzoek was onderdeel van een project dat al sinds 2017 loopt, om de restanten van Kom Ombo in kaart te brengen. Vreemd genoeg is hier namelijk nooit systematisch archeologisch onderzoek verricht.

Kom Ombo

De ligging van Kom Ombo

Publiek Domein.




Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Wat is er gevonden?

“De architectonische elementen van de silo’s zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven”, liet archeoloog Abd El-Moniem weten in een interview met de Luxor Times. “Sommige muren zijn zelfs nog zo’n twee meter hoog.” Ook melden de archeologen dat de grootste silo’s een diameter van twee meter lang hebben, en dat er botten en uitwerpselen van ratten zijn aangetroffen. “Dit bewijst dat er ongedierte aanwezig was in de silo’s”, aldus El-Moniem.

Graansilo Egypte

-

Egyptisch Ministerie van Oudheden.



Geschiedenis van Kom Ombo

Het is niet geheel duidelijk wanneer Kom Ombo precies gesticht is. Wel weten we dat de stichting op zijn laatst plaats heeft gevonden in de tijd van het Oude Rijk (ca. 2.686 - 2.181 v.Chr.). Gedurende alle dertig dynastieën die het oude Egypte gekend heeft, diende Kom Ombo als garnizoensstad. Deze stad lag namelijk op een strategische locatie, aan een belangrijke handelsroute tussen Nubië in het huidige Soedan, en de steden in het noorden van Egypte. Over het algemeen gaan historici ervan uit dat de stad pas echt belangrijk werd tijdens de heerschappij van de Ptolemaeën (305 - 30 v.Chr.), de van oorsprong Griekse dynastie die over Egypte heerste, nadat Alexander de Grote in 332 v.Chr. Egypte veroverde. Met name in 180 v.Chr. toen farao Ptolemaeus VI Philometor (ca. 191 - 145 v.Chr.) de opdracht gaf om de Tempel van Kom Ombo te bouwen.

Tempel van Kom Ombo

De Tempel van Kom Ombo

Olaf Tausch via Wikimedia Commons.



Nieuw inzicht

Maar Kom Ombo was dus niet alleen belangrijk vanaf de tweede eeuw voor Christus. El-Moniem: “Deze unieke ontdekking in Kom Ombo laat het belang zien van de stad in Opper-Egypte, gedurende de Eerste Tussenperiode (ca. 2180 en 2050 v.Chr.).” De Eerste Tussenperiode is de benaming voor de overgangsfase tussen het Oude- en het Middenrijk, waarin het centrale gezag van de farao tijdelijk wegviel.

Bronnen: Ahram Online, Egyptisch Ministerie van Oudheden


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen