zevende eeuws skelet gevonden in Leiden

3D-scan van zevende eeuws skelet gevonden aan de Plesmanlaan in Leiden

Erfgoed Leiden en Omstreken/Restaura

3D-scan van Leids skelet ‘Peter’ vertelt hopelijk meer over zijn verleden

In de zomer van 2018 werden aan de Plesmanlaan in Leiden twee graven uit de zevende eeuw n.C. gevonden. Van een van de skeletten is een uitgebreide 3D-scan gemaakt, deze scan vormt het startpunt van een onderzoek naar het leven van ‘Peter’, zoals het skelet door de archeologen wordt genoemd.

De vondst

In 2018 ontdekte Archol, samen met studenten archeologie van de universiteit Leiden, de twee graven. Het graf van Peter is inmiddels volledig gelicht. Door middel van een röntgenscan is er ook bekend welke voorwerpen er in het graven liggen. Dit zijn een lanspunt, klinknagels en onder de linkerarm een mes. Naast de borstkas lag nog een tweebenig voorwerp, mogelijk de resten van een fibula. Ook is er te zien dat niet alle botten op de juiste plaats liggen, dit is vermoedelijk een indicatie dat het graf na de begraving is verstoord.

De 3D-scan

De gemaakte 3D-scan legt precies vast hoe het skelet er uit ziet, de scan is tot wel 2 mm nauwkeurig. Details zijn daardoor heel goed te zien, zo is ook duidelijk dat he skelet op zijn zij ligt. Aan de hand van deze scan is een 3D-model gemaakt. Door middel van dit model kunnen archeologen het skelet online bekijken en gebruiken voor hun onderzoek. Deze optie is trouwens niet enkel voorbehouden aan archeologen, het model is door iedereen te bekijken

Het leven van Peter

De volgende stap is het verder onderzoeken van zowel het skelet als de gevonden voorwerpen. Onderzoekers hopen onder andere antwoord te krijgen op de vragen: ‘Waaraan is hij dood gegaan, waar komt hij vandaan, waarom ligt hij er zo bij en wat is er gebeurd rondom zijn dood?’ Zo wordt er ook een botspecialist bijgehaald, zij zal onder andere kijken of het skelet inderdaad mannelijk is, of het misschien ziektes had en of het te achterhalen is waaraan het skelet is gestorven. De voorwerpen zitten nu nog in een laag aarde en roest, maar zullen ook door een team van specialisten worden onderzocht. De roest zelf is overigens ook interessant, vergane organische resten zijn in de roest namelijk nog wel (op microscopisch niveau) terug te vinden.

Het skelet dankt de naam Peter aan de vindplaats van het skelet. Leiden wordt ook wel de sleutelstad genoemd, naar Sint-Pieter/Petrus, de sleutelbewaarder en beschermheilige van de stad. Onderzoekers hopen ook dat Peter zelf de sleutel zal vormen tot de geschiedenis van Leiden in de zevende eeuw. Vooralsnog is er namelijk nog maar weinig bekend over wie er precies tussen 600 en 700 n.C. in de omgeving leefden.

Meer lezen