38.000 jaar oude rotsschilderingen hebben dezelfde schildertechniek als Van Gogh

In de Franse Vézère vallei hebben archeologen zestien muurschilderingen gevonden in een grot. De schildertechniek die gebruikt is, wordt in de moderne tijd pointillisme genoemd. Deze techniek werd pas in de negentiende eeuw herontdekt en daarna gebruikt door negentiende en twintigste eeuwse schilders zoals Georges Seurat (1859-1891), Vincent van Gogh (1853-1890) en Roy Lichtenstein (1923-1997).

Pointillisme in de negentiende eeuw en het paleolithicum


Modern pointillisme is vernoemd naar de ongemengde verfpunten die de schilders op het doek zetten. Het pointillisme werd in de negentiende eeuw uitgevonden door de schilders Georges Seurat en Paul Signac. Door deze puntjes willen de schilders de tekening groter laten lijken. Bij deze ontdekking zijn ook zulke schilderingen gevonden maar dan wel van meer dan 35.000 jaar oud. Op de muurschilderingen zijn paarden en mammoeten te herkennen. Volgens de archeologen is de schildertechniek gebruikt door de Aurignacien, een oude cultuur uit het Laat-paleolithicum. Zij waren de eerste mensen die zich in Europa vestigden.

Chauvetgrot


Het is niet de eerste keer dat archeologen de vindplaats bezoeken. Al eerder in 1927 vonden onderzoekers vijftien kalkstenen blokken. Deze schilderingen waren nog niet eerder onderzocht en archeologen waren dus verbaasd toen ze gevonden werden. Al eerder werd in Frankrijk een andere grot gevonden met pointillistische schilderingen, namelijk de Chauvetgrot in de Ardèche in 1994. Hier zijn driehonderd schilderingen te zien van onder andere paarden, neushoorns en leeuwen. Deze schilderingen dienen waarschijnlijk om de jacht af te beelden of te verbeteren. Net als de schilderingen uit de Chauvetgrot, geeft deze nieuwe ontdekking in de Vézère een beter beeld over het leven van 38.000 jaar geleden in Europa.


Bronnen:


Archeologie.culture.fr: Chauvet
Nyu.edu: 38000 year old engravings
Livescience.com: pointillisme


Afbeelding:


C. Fritz/New York University

Meer lezen

Tijdvakken

Landen