scarabee-amulet

3500 jaar oude Egyptische zegel gevonden in Israël

Op 2 februari heeft een Israëlische wandelaar een Egyptische zegel gevonden in de heuvels van Laag-Galilea in het noorden van Israël. Tijdens een excursie met zijn kinderen in het nationale park Horns of Hattin zag Amit Haklai een opvallend wit object liggen tussen de zwarte basaltrotsen. De wandelaar besloot om snel de Israëlische Autoriteit voor Oudheden (IAA) te bellen en overhandigde de zegel. In ruil wilde hij alleen weten wat er op de zegel gegraveerd stond en wat dit voor het gebied betekende.

Thoetmosis III

De zegel, in de vorm van een scarabee, werd later onderzocht door Dr. Daphna Ben-Tor, beheerder van Egyptische archeologie bij het Israël museum in Jeruzalem. Zij identificeerde het artefact als een 3500 jaar oud heilig amulet dat populair was in het oude Egyptische rijk, waartoe ook Galilea behoorde. Volgens dr. Ben-Tor is deze specifieke zegel toegewijd aan farao Thoetmosis III, die heerste rond de 15e eeuw v.Chr. en een Egyptische administratieve heerschappij over het gebied Kanaän instelde.

Hoorns van Hattin

De Hoorns van Hattin is een uitgedoofde  vulkaan met twee pieken die op hoorns lijken, vandaar de naam. Deze locatie is gelegen aan de Gospel Trail, een wandelpad van Nazareth naar Capernaum dat het pad volgt dat Jezus wellicht gelopen zou hebben. De plaats is bekend vanwege de Slag bij Hattin die plaatsvond in 1187 tussen Saladin, de leider van de Ajjoebiden dynastie van Damascus en de legers van de christelijke Franken. Saladin versloeg de Franken waardoor er een eind kwam aan het eerste kruisvaarders koninkrijk. Vele jaren hiervoor, in de late bronstijd, stond er een citadel op de berg die waarschijnlijk in de dertiende eeuw vernietigd is.

Scarabee

De scarabee hield volgens dr. Ben-Tor heilige kosmologische betekenissen voor de oude Egyptenaren. Scarabeeën werden in de vorm van een mestkever gemaakt en er zijn nog veel meer van zulke scarabee-amuletten gevonden in Israël. Volgens dr. Ben-Tor laat dit de culturele, economische en politieke invloed van de Egyptenaren over Kanaän zien tijdens de bronstijd.

Foto van de zegel kun je hier vinden.

Bronnen

commons.wikimedia.org

archaeologicalnews.tumblr.com

jewishpress.com

archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

archaeology.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's