Joe Biden inktvis

Reconstructie van de nieuw ontdekte inktvissoort (links) en Amerikaanse president Joe Biden.

 K. Whalen.

328 miljoen jaar oude inktvis vernoemd naar Joe Biden

Een fossiel van een nieuw ontdekte uitgestorven inktvissensoort, die 328 miljoen jaar geleden leefde, is vernoemd naar president Joe Biden. Het zeldzame fossiel is opgegraven in de Amerikaanse staat Montana en in 1988 geschonken aan het Royal Ontario Museum in Canada. Hier verdween het jarenlang in een opslag, totdat paleontoloog Christopher Whalen het recent als nieuwe soort herkende.

In een interview met de New York Times vertelt Whalen hoe hij het fossiel van de inktvis als nieuwe soort herkende, toen hij de tentakels bestudeerde met een microscoop. “Dit lag al sinds de jaren ’80 in de opslagplaats van het museum, en niemand realiseerde zich hoe belangrijk het was. Wij kwamen hier toevallig achter, toen ik per toeval zuignappen op een van de tentakels zag”, aldus Whalen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Joe Biden inktvis

-

K. Whalen.Oudste exemplaar

De nieuwe soort heeft de naam Syllipsimopodi bideni gekregen. Syllipsimopodi kan ongeveer vertaald kan worden als ‘grijpvoet’. De verwijzing naar Joe Biden is ter ere van inauguratie van de Amerikaanse president, die rond dezelfde tijd plaatsvond als het moment dat het paper dat hierover verscheen, ingediend werd. In dit paper beargumenteert Whalen dat het fossiel het oudste exemplaar is van een Vampyromorpha, een orde van weekdieren binnen de klasse van inktvissen. Hiermee is de nieuw ontdekte soort zo’n 82 miljoen jaar ouder dan voorheen aangenomen, en de oudste voorouder van de moderne vampierinktvis.

Vampierinktvis

Tekening van de moderne vampierinktvis.

Citron / CC-BY-SA-3.0.Bevestiging van theorie?

“Dit [de Syllipsimopodi bideni] is de enige bekende Vampyromorpha-soort met tien functionele tentakels”, aldus Whalen. Vampierinktvissen hebben tegenwoordig acht tentakels, maar ook twee zogenoemde filamenten. Dit zijn lange draadvormige organen, die zich in het lichaam bevinden, maar buiten het lichaam gebracht kunnen worden. De vampierinktvis werpt een filament uit en wacht tot er voedsel aan vast plakt, waarna de filamenten weer naar binnen getrokken worden. Whalen: “We dachten al enige tijd dat octopussen aan hun acht armen zijn gekomen, door het verdwijnen van deze twee filamenten bij bepaalde inktvissoorten. En dat deze filamenten weer overblijfselen zijn van armen. Dus dit fossiel is waarschijnlijk de eerste bevestiging van deze theorie.”

Dat er nog nooit eerder een dergelijk fossiel is ontdekt, is te verklaren doordat Vampyromorpha weekdieren zijn. Deze blijven meestal niet goed bewaard als fossielen. Dit maakt de Syllipsimopodi bideni-fossiel een uitzonderlijk goed bewaard en zeldzaam exemplaar.

Diersoorten vernoemd naar Amerikaanse presidenten

Dit is niet de eerste keer dat een nieuwe diersoort is vernoemd naar een Amerikaanse president. Zo zijn er negen soorten vernoemd naar Barack Obama, waaronder een spin en verschillende vissen. Ook is er een blinde worm die zijn hoofd in het zand steekt, vernoemd naar Donald Trump (de Dermophis donaldtrumpi) - al is vernoemd worden naar een 328 miljoen jaar oud fossiel natuurlijk ook een twijfelachtige eer voor president Biden.

Bronnen: Eurekalert, Nature, Wikipedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen