Geen foto

3000 jaar oude skeletten met aderverkalking ontdekt

Skelet Regionaal Museum Tuxtla. Auteur Alejandro Linares GarciaUit nieuw onderzoek blijkt dat dichtgeslibde aderen niet enkel iets van de vandaag de dag is, maar dat deze kwaal al tenminste 3000 jaar bestaat. In oude Afrikaanse skeletten vond men namelijk tekenen van slagaderverkalking, wat inhoudt dat de aderwand verdikt is door vet en deze verkalking kan zorgen voor cardiovasculaire ziektes.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn momenteel de nummer één doodsoorzaak in de wereld. Als oorzaken van deze ziekten wordt door medici gewezen op roken, obesitas en een hoge bloeddruk. Maar nu blijkt dat simpele boerengemeenschappen in Sudan al duizenden jaren geleden te kampen hadden met dezelfde ziekten. Hierdoor worden er vraagtekens gezet bij de kennis die wij hebben over hart- en vaatziekten.

Vondsten

Michaela Binder, promoverend bio-archeoloog aan de Durham Universiteit, trof vorige maand bewijzen aan van uitgezaaide kanker in een skelet van 1200 v.Chr. Ook bij vijf andere skeletten die in een gezamenlijk graf bij Amara West werden gevonden trof ze verkalkte aderen aan. In de overgebleven beenderen ontdekte ze minuscule verkalkte plak. Dit zou kunnen wijzen op trombose of beroertes.

Aderverkalking

Binder vertelt dat er weinig bekend is over aderverkalking in andere tijdperken omdat het lastig er bewijs voor te vinden in oude menselijke resten. De verkalking in de gevonden lichamen toont aan dat de ziekte niet alleen veroorzaakt wordt door een moderne leefstijl, maar dat het ook erfelijk is en te maken heeft met ontstekingen en ouder worden.

Herkomst skeletten

De gevonden skeletten dateren uit de periode van 1300 tot 800 v. Chr en zijn qua leeftijd tussen de vijfendertig en vijftig jaar, afkomstig uit verschillende sociale klassen. Bewijs dat de aderverkalking de doodsoorzaak van deze mensen was is er niet. Een mogelijkheid voor de aandoening is het veelvuldig inhaleren van rook, omdat er toentertijd grote vuren werden gebruikt om te koken en gereedschap te maken.

Bronnen

www.thejournal.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's