2700 jaar oud beeld godin gevonden in Turks scheepswrak

In een Turks scheepswrak werd een 2700 jaar oud beeld gevonden. Het betreft een beeld van een godin, gemaakt van aardewerk. De oorspronkelijke grootte zal rond de 120 centimeter zijn geweest. Daarmee is de vondst het grootste beeld dat ooit aan de Turkse kust is gevonden.

De eerste helft

Het beeld werd gevonden op 43 meter diepte, samen met een aantal borden en kruiken van aardewerk. De archeologen hebben enkel de onderste helft van het beeld gevonden, dat vermoedelijk een Cypriotische godin voorstelt. Over soortgelijke standbeelden was al langer bekend dat deze vaak uit twee delen bestaan. De archeologen vermoeden dat de bovenste helft op dezelfde plek te vinden moet zijn. Hier kon echter niet direct naar worden gezocht, in verband met slechte weersomstandigheden. Wel wordt er gepland om de opgravingen dit jaar nog voort te zetten.

Een godin

Het beeld betreft een vrouw in een lange jurk, met blote voeten. Na onderzoek bleek daarbij dat het scheepswrak dateert uit de 7e eeuw voor Christus, tijdens de Archaïsche periode. Uitkomsten die veel informatie prijs kunnen geven over de destijdse betrekkingen tussen de Mediterrane beschavingen en de Egeïsche regio, waar het schip naar onderweg was.

Bron:

nu.nl Vondst

Afbeelding:

commons.wikimedia.org Turkse kust

Meer lezen