Aphrodite

Een marmeren hoofd van Aphrodite

Wikimedia Commons

2.500-jaar-oude tempel van Aphrodite gevonden

In het westen van Turkije bij Izmir zijn de overblijfselen gevonden van een 2.500-jaar-oude tempel gewijd aan de Griekse godin Aphrodite, godin van de liefde, schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid. De vondst is het resultaat van een grootschalig grondonderzoek in de regio dat al in 2006 begon. 

Als gevolg van dat onderzoek zijn er nu in een regio van zo’n 1.600 vierkante kilometer in totaal ongeveer 460 nederzettingen en andere sporen uit de Oud-Griekse periode gevonden, zoals grafheuvels, terrassen, paden, dorpjes en boerderijen. 

Cult van Aphrodite

“Tijdens onze zoektocht ontdekte we de tempel van Aphrodite uit de vijfde eeuw voor christus,” liet Elif Koparal, professor aan de Mimar Sinan Universiteit, weten in een interview met Hurriyet Daily News. “Het is een landelijke tempel. De cultus rondom Aphrodite had toentertijd op allerlei plekken volgelingen.” Het onderzoek van Koparal en haar team bestond in eerste instantie alleen uit het bestuderen van de oppervlakte. Er werden geen opgravingen of grondscans gedaan. “Het is niet gebruikelijk om een dergelijke vondst te doen bij een zoektocht alleen aan de oppervlakte.” Maar dat gebeurde dus wel. Op anderhalf uur loopafstand van de dichtstbijzijnde autoweg lagen de brokstukken van de oude tempel in feite voor het oprapen. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


U betreedt een heilige plek

“We vonden een deel van een beeld van een vrouw op de grond, en toen het hoofd. Gebaseerd op onze vondsten begrepen we dat er vroeger een cult in de regio heeft moeten bestaan. We begrepen dat het hoogstwaarschijnlijk om een tempel van Aphrodite ging.” aldus Koparal. Het vermoeden dat Koparal en de rest van het archeologische team hadden, werd versterkt door het feit dat er ook inscripties gevonden werden die meldden dat men hier een heilige plek betrad. De plattegrond van de tempel is inmiddels wel met behulp van grondradar in kaart gebracht . 

Volgens Koparal vormen schattenjagers een groot gevaar voor archeologische ontdekkingen als deze. Om de vondst tegen schattenjagers te beschermen, zijn er nu dus bewakers geplaatst rondom de resten van de oude tempel.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen