Skeletten van kinderen en lama’s begraven in stuifzand op de HLL-site.

Skeletten van kinderen en lama’s begraven in stuifzand op de HLL-site. Een foto van opgravingen uit 2018, waar ook de lichamen van kinderen werden gevonden.

PLoS ONE

227 geofferde kinderen gevonden in graf Peru

In Peru zijn tijdens archeologische opgravingen de lichamen van 227 geofferde kinderen gevonden. Dit is de grootste vondst van geofferde kinderen ooit. De lichamen zijn gevonden in een offerplaats in Huanchaco. De kinderen werden geofferd in de tijd van de Chimú-cultuur.

De opgravingen

Onderzoekers zijn al sinds vorig jaar bezig met onderzoek naar de offerplaats in Huanchaco. De gevonden kinderen zijn tegelijkertijd om het leven gebracht, hoogstwaarschijnlijk tijdens een ritueel. Dit gebeurde zo’n 1400 jaar geleden, in de tijd van de Chimú-cultuur. De leeftijd van de jongeren varieert tussen de vier en veertien jaar oud, bij sommige van de lichamen waren delen van de huid en het haar nog aanwezig.

In de regio zijn al eerder dergelijke vondsten gedaan. In 2018 werden de al lichamen van 58 geofferde kinderen ontdekt. 2 km verderop werden de overblijfselen van 140 kinderen en 200 lama’s gevonden (zie foto) en in een nabijgelegen site zijn nog eens 132 jongeren aangetroffen. Hoewel het vinden van een massagraf van geofferde kinderen dus geen unieke gebeurtenis is, betreft het in dit geval wel de vondst van het grootse massaoffer van kinderen ooit gedaan.

Mogelijke motivaties

Waarom werden er zo veel kinderen geofferd? De betrokken onderzoekers hebben een theorie. De kinderen werden geofferd gedurende het natte seizoen, dit kan erop wijzen dat het offer plaatsvond in een poging de goden tevreden te stellen en zo het slechte weer te veranderen. De onderzoekers leggen een verband met het ‘El niño’. Dit fenomeen houdt in dat water in de Stille oceaan opwarmt, wat gevolgen heeft voor de weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld, waaronder Peru. Het is volgens de onderzoekers dus goed mogelijk dat de kinderen op rituele wijze werden vermoord in een poging El niño te kalmeren. Een andere aanwijzing hiervoor is dat de lichamen van de kinderen met hun gezicht richting de zee zijn begraven.

Chimú-cultuur

Wie waren deze mensen die bijna 1500 jaar geleden in Peru hun kinderen offerden? De Chimú waren een samenleving uit Peru die tussen 1200 en 1400 n.C hun hoogtepunt meemaakte. Het was een agrarische cultuur, met een nu compleet verlaten hoofdstad genaamd Chan Chan. Deze plek is tegenwoordig een paradijs voor archeologen, vol met overblijfselen van de Chimú-samenleving. Met de komst van de Inca’s kwam er in de 15de eeuw een einde aan deze samenleving.

Bronnen:

Afbeelding:

Meer lezen

Tijdvakken

Landen