Border Cave

De onderzoekers in de Border Cave te Zuid-Afrika

Lyn Wadley et al.

200.000 Jaar oude slaap- en werkplekken gevonden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heeft een multidisciplinair team van onderzoekers resten gevonden van slaap- en werkplekken van wel 200.000 jaar oud. De plekken werden door de vroege mens vervaardigd van grassen, bladeren en as. Ze zijn gevonden in de Border Cave, op de grens van eSwatini (Swaziland) en KwaZulu-Natal. De oudste voorbeelden van het gebruik van deze techniek waarvan we tot nu toe wisten, waren 100.000 jaar minder oud.

Analyse van de slaapplekken

Vandaag de dag zijn de slaap- en werkplekken alleen nog herkenbaar als vage witte lijnen van versteend gras. Door middel van microscopie en chemische analyse konden ze echter geïdentificeerd en onderzocht worden. Leider van het team Lyn Wadley vertelt “We weten dat mensen zowel werkten als sliepen op de grassen ondergrond omdat we overblijfselen hebben gevonden van het maken van stenen gereedschap. Ook hebben we veel hele kleine ronde korreltjes met een rode, oranje of gele kleur gevonden.” Gedacht wordt dat deze korreltjes, pigment gevormd hebben. Wellicht zijn deze afgegeven door menselijke huid of gekleurde objecten.

As, blad, gras

Eerst werd een laag as op de grond aangebracht en vervolgens werd deze bedekt met bladeren en grassen. De as werd waarschijnlijk gebruikt om insecten tegen te houden. As werkt namelijk insectenwerend, omdat het moeilijk is voor insecten om zich door zulke fijne stof te bewegen. Ook blokkeert het de ademhaling van de beestjes en zorgt het er voor dat de insecten op den duur uitdrogen. En dat zorgt er dan weer voor dat ze niet bijten.


Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante archeologische ontdekkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Kampvuur en de vroege mens

Jager-verzamelaarskampen waren gecentreerd rond het kampvuur. Mensen sliepen en werkten vaak naast het vuur. In de Border Cave ging het net zo. In de grot zijn resten gevonden van verschillende kampvuren die gedateerd zijn tussen 200.000 en 38.000 jaar geleden. “Ons onderzoek toont dat 200.000 jaar geleden, rond de tijd van het ontstaan van onze mensensoort, men al vuur kon maken en dat zij vuur, as en medicinale planten gebruikten om voor een schoon en insectenvrij kamp te zorgen. Zulke strategieën zullen bevorderlijk geweest zijn voor de gezondheid van deze vroege gemeenschappen.” aldus Wadley.

Border Cave

De Border Cave is een zeer bekende archeologische opgravingsplaats. In 1940 werden hier voor het eerst menselijke botten gevonden. In 1970 werd er een volledig intact kinderskelet van bijna 82.000 jaar oud gevonden. Ook zijn er resten van volwassene Homo Sapiens gevonden en meerdere artefacten, gemaakt van steen, kwarts, bot, hout en zelfs struisvogel-ei. De grot is dus vele millennia gebruikt als schuilplek door de vroege mens. Het is onduidelijk of de bedden van gras gebruikt werden door Homo Sapiens of andere menssoorten. Aangezien de Homo Sapiens minstens 300.000 jaar oud is, is het zeker mogelijk.

De onderzoekers van de Border Cave hebben een filmpje uitgebracht met uitleg van Wadley en beeldmateriaal van de onderzoekers en hun bezigheden. Bekijk het hier.

Bronnen: Science, The Heritage Portal.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen