Sahul

Nieuw-Guinea en Australië samengevoegd tot het continent

Monash University.

18.000 Jaar oud gereedschap vormt aanwijzing voor bevolking van Australië

De ontdekking van prehistorisch gereedschap op het Indonesische eiland Obi, toont aan dat de mens zich ongeveer 18.000 jaar geleden op het eiland gevestigd heeft, waarna het ongeveer 10.000 jaar bewoond is. De vondsten vormen een ondersteuning voor de theorie dat mensen eilandhoppend door Indonesië uiteindelijk Australië hebben bereikt.

Jagers en vissers

Een team van onderzoekers van de Australian National University heeft april 2019 onderzoek gedaan op het Molukse eiland Obi. Ze vonden fragmenten van prehistorische bijlen die gebruikt werden voor het kappen van de jungle van Obi en waarschijnlijk ook voor het uithakken van kano’s. De onderzoekers denken dat de mensen die hier woonden, leefden van jacht in de jungle en van visserij. Tijdens de opgravingen is er ook vulkanisch glas gevonden. Dit komt niet van nature op het eiland voor. Het zou dus goed kunnen dat er ook al een handelsnetwerk tussen de eilanden bestond en dat er regelmatig van eiland naar eiland gereisd werd.

Ander klimaat

De oudste bijlfragmenten zijn wel 18.000 jaar oud. De eerste bijlen werden gemaakt van schelp. In de loop der tijd verschijnen er steeds meer stenen fragmenten. 18.000 Jaar geleden was het klimaat droger en kouder dan vandaag de dag. Het zeeniveau lag zo’n 120 meter lager waardoor Obi een stuk groter was. Waarschijnlijk was het regenwoud van Obi ook een stuk minder dicht en onbegaanbaar dan het nu is. Australië vormde samen met Nieuw-Guinea nog het grote continent Sahul.


Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante archeologische ontdekkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Einde laatste ijstijd

Ongeveer 11.700 jaar geleden eindigde de laatste ijstijd, waarna het klimaat weer een stuk warmer en natter werd. Waarschijnlijk werd hierdoor het regenwoud van Obi een stuk dikker en moeilijker begaanbaar. Het is ook rond deze tijd dat we meer stenen fragmenten aantreffen. Het maken van stenen bijlen was ingewikkelder en duurde langer dan het maken van een bijl van schelpmateriaal, maar de stenen bijlen gingen wel een stuk langer mee en bleven langer scherp.

Route naar Australië

De opgravingen zijn onderdeel van een groter lopend onderzoek, waarin men de route probeert te reconstrueren die de vroege mens heeft afgelegd om zich op Sahul te vestigen. De modellen toonden al dat de noordelijke eilandengroep waar Obi onderdeel van is, de makkelijkste route gevormd moeten hebben van Azië naar Sahul. De vondsten op Obi ondersteunen nu deze theorie. Volgend jaar willen de onderzoekers terug naar het eiland om verder onderzoek te verrichten.

Bron: Psych.org


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen