1700 jaar oude muurdecoraties wijzen op bezoek Constantijn de Grote

Zicht op een deel van de Romeinse stad Ulpia Oescus.

Carole Raddato from FRANKFURT, Germany, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

1700 jaar oude muurdecoraties wijzen op bezoek Constantijn de Grote

Er is marmer in 14 verschillende kleuren gevonden op de muren van een grote hal van de Romeinse kolonie Ulpia Oescus, in het hedendaagse Bulgarije. De muurdecoraties werden waarschijnlijk gemaakt voor het bezoek van Constantijn de Grote (306-337 n.Chr.). Reden voor zijn komst was vermoedelijk de opening van de brug over de Donau in 328 n.Chr. Met een lengte van meer dan 2.400 meter, wordt dit bouwwerk in het algemeen als de langste brug van de oudheid beschouwd.

Ulpia Oescus

Ulpia Oescus was een van de belangrijkste Romeinse steden in de Balkan. Het was een Romeinse kolonie in het huidige Bulgarije, die op haar hoogtepunt zo’n 100 duizend inwoners telde. Tegenwoordig is het een archeologische vindplaats waar haar Romeinse straten en ruïnes nog te zien zijn. Doordat Ulpia Oescus in een afgelegen gebied ligt is de oude Romeinse stad vatbaar voor verwaarlozing en plunderaars.

Tijdens opgravingen in 2020 zijn er verschillende openbare gebouwen ontdekt, waaronder een grote centrale ‘aula’. Een Romeinse aula deed dienst als zalenruimte voor het ondertekenen van ceremoniële akten. Hier troffen de archeologen de resten aan van de marmeren muurdecoraties. Deze decoraties waren zeer nauwkeurig gemaakt en op sommige plekken waren ze zelfs het flinterdun. In de aula staan ook decoratief geribbelde pilaren, evenals muurdecoraties van rode jaspis. Deze type decoraties zijn erg zeldzaam. De Romeinen gebruikten het dan ook alleen voor tempels, paleizen en plaatsen waar de keizer ontvangen werd. Ulpia Oescus was zo’n plaats, aangezien keizer Constantijn de Grote hier in 328 een bezoek aan bracht.

Constantijn de Grote

Constantijn de Grote (273-373) was de eerste Romeinse keizer die zich tot het christendom bekeerde en de christenen hun geloof vrij liet belijden. Hiermee legde hij het fundament voor het christendom in het Romeinse Rijk. Ook verplaatste hij de keizerlijke residentie naar Byzantium. Deze stad, later omgedoopt tot Constantinopel, werd vanaf 359 n.Chr. de Romeinse hoofdstad. Deze daden mondden uit in de stichting van het Byzantijnse Rijk (395-1453).


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Constantijns brug

Reden voor Constantijns bezoek aan Ulpia Oescus was waarschijnlijk de opening van de brug over de Donau. De brug was gemaakt van stenen pijlers en een houten boogbrug. Het was de grootste brug in de oudheid. De brug liep 10 meter boven het water, vanaf Ulpia Oescus tot de plaats Sucidava in het huidige Roemenië. De brug werd gebruikt om Romeinse troepen over de Donau te brengen. Ten noorden van de rivier waren de Romeinen namelijk in strijd verwikkeld met vijandige volken, zoals de Gothen. De brug heeft waarschijnlijk slechts veertig jaar overeind gestaan. In 37 moest keizer Valens namelijk noodgedwongen een geïmproviseerde brug van aan elkaar verbonden gebruiken om zijn leger de Donau over te krijgen, wat hij nooit zou hebben gedaan als de brug van Constantijn nog intact was geweest. Hoe de brug verwoest is, is niet helemaal duidelijk. Wellicht is de brug door vijanden vernietigd of door de Romeinen zelf om de Gothen tegen te houden.

Thermae

Naast de aula, zijn er in Oescus ook publieke baden (thermae) gevonden. Dit gebouw had vier verschillende ruimtes. Eén voor het omkleden, één voor het koude bad, één voor het hete bad en één om geleidelijk aan af te koelen. In de grootste ruimte, het hete bad, zijn er ook decoratieve marmeren muren gevonden. Ook bleek er in de muren een inventief systeem van pijpleidingen te zitten om het bad te verwarmen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen